Članak

ODRŽALI SASTANAK

Kineski ministar odbrane i Kissinger razgovarali o kinesko-američkim odnosima

(Patria) - Sjedinjene Američke Države trebale bi imati zdravu stratešku prosudbu u odnosima s Kinom, rekao je kineski ministar odbrane Li Shangfu na sastanku s veteranom američkim diplomatom Henryjem Kissingerom u Pekingu, javio je Reuters.

Kina je posvećena izgradnji stabilnih, predvidljivih i konstruktivnih kinesko-američkih odnosa i nada se da Sjedinjene Države mogu raditi s njom na promicanju zdravog razvoja odnosa između svoje dvije vojske, rekao je Li, a prenosi ministarstvo odbrane.

Washington je znao za Kissingerovo putovanje u Kinu, ali on je privatni građanin i nije djelovao u ime američke vlade, rekao je glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller. Sastanak je uslijedio nakon nedavnih posjeta Kini od strane visokih američkih zvaničnika, uključujući američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena i državnog sekretara Janet Yellen, koje su imale za cilj ublažavanje tenzija između dvije supersile. Razgovori su održani
dok je dijalog o odbrani na visokom nivou između Kine i Sjedinjenih Država ostao zamrznut, a vojno raspoređivanje širom istočne Azije intenzivirano.

Lijev sastanak s Kissingerom izložio je kinesko-američke odnose. Rekao je da „neki ljudi na američkoj strani nisu uspjeli krenuti u istom smjeru kao i kineska, što je rezultiralo da odnosi Kine i Sjedinjenih Država lebde na niskoj tački od uspostavljanja diplomatskih odnosa“, navodi se u saopštenju kineskog ministarstva odbrane. „Uvijek smo bili posvećeni izgradnji stabilnih, predvidljivih i konstruktivnih kinesko-američkih odnosa i nadamo se da će SAD raditi s Kinom na implementaciji konsenzusa šefova država dviju zemalja i zajednički
promovisati zdrav i stabilan razvoj odnos između dvije vojske“, dodaje se.
Kissinger je rekao da bi „Sjedinjene Države i Kina trebale eliminisati nesporazume, mirno koegzistirati i izbjegavati konfrontaciju. Historija i praksa neprestano dokazuju da ni Sjedinjene Države ni Kina ne mogu sebi priuštiti da tretiraju druge kao protivnika.“

Kissinger, koji sada ima 100 godina, služio je kao državni sekretar SAD-a i savjetnik za nacionalnu sigurnost u administraciji predsjednika Richarda Nixona i Geralda Forda. Odigrao je ključnu ulogu u normalizaciji odnosa između Washingtona i Pekinga 1970-ih, a posjećivao je Kinu i redovno se sastajao s kineskim zvaničnicima nakon što je napustio dužnost.

Kineski zvaničnici obavijestili su Blinkena tokom sastanaka u Pekingu prošlog mjeseca da će Kissinger doći u posjetu, rekao je Miller na redovnom brifingu za novinare. Kissinger bi kasnije mogao obavijestiti američke zvaničnike o svojim sastancima, kao što je to činio u prošlosti, rekao je portparol.

„Reći ću da je on bio tamo svojom voljom, a ne u ime vlade Sjedinjenih Država“, dodao je Miller.

#svijet #HenryKissinger #Kina #SAD