Članak

BLINKEN ODOBRIO

SAD odobravaju Iraku kratkotrajno oslobađanje od sankcije da bi platili struju Iranu

(Patria) - Američki državni sekretar Antony Blinken potpisao je u utorak novo izuzeće iz nacionalne sigurnosti kojim se Iraku dozvoljava da Iranu plaća struju, što po prvi put omogućava da takva plaćanja idu na račune u neiračkim bankama, rekao je američki zvaničnik Reutersu.

Zvaničnik, koji je govorio pod uvjetom da ostane anoniman, rekao je da se SAD nadaju da će 120-dnevno odricanje od nacionalne sigurnosti pomoći da se zaustavi pritisak Irana na Irak za pristup novcu, koji je ranije mogao biti položen samo na ograničene račune u Iraku.

Teheran je natjerao Bagdad da osigura dozvolu SAD-a za oslobađanje sredstava smanjenjem izvoza iranskog prirodnog gasa u Irak, ograničavajući sposobnost Iraka da proizvodi struju i prisiljavajući nepopularne prekide struje tokom iračkog vrelog ljeta.

Pod američkim sankcijama, iračka plaćanja za iransku struju mogu biti oslobođena samo sa ograničenih računa u Iraku, uz dopuštenje SAD, a da Iran kupuje humanitarnu robu. Novo izuzeće će omogućiti Iraku da polaže svoja plaćanja za iransku struju na ograničene račune u bankama izvan Iraka. Da bi Iran pristupio tim sredstvima i dalje je potrebna američka dozvola i ona se mogu potrošiti samo u humanitarne svrhe.

Američki zvaničnik je rekao da se Washington nada da će novo izuzeće ublažiti iranski
pritisak na Irak da pristupi novcu, tako što će pritisak sa iračkih vlasti prenijeti na nacije u
kojima se nalaze banke treće strane.

„Moramo pomoći Iračanima sa ovim višegodišnjim pritiskom Iranaca da pristupe novcu“, rekao je američki zvaničnik, dodavši da je Washington proširio izuzeće na zahtjev Bagdada.

#Irak #Iran #SAD #sankcije #struja #svijet