Članak

Rusija naljutila Iran: Nije dovoljno objašnjenje Moskve, podržavamo cjelovitost Ukrajine

(Patria) - Iran je u ponedjeljak rekao da „objašnjenje“ koje je Rusija dala Teheranu o nedavnoj zajedničkoj izjavi Moskve i Vijeća za saradnju u Zaljevu (GCC) o tri ostrva koja kontroliše Iran, a na koja prava polažu Ujedinjeni Arapski Emirati, nisu bila dovoljno dobra.

Prošle sedmice su ministri vanjskih poslova zemalja GCC-a i Rusije održali razgovore i pozvali na „mirno rješenje“ pitanja ostrva Veliki Tunb, Mali Tunb i Abu Muse.

Kao odgovor, iransko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je ruskog ambasadora u Teheranu da izrazi primjedbe na sadržaj izjave, javili su arapski mediji. Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim omanskim kolegom u Teheranu, iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian rekao je da je Iran dobio „objašnjenja“ od Rusije, ali ih smatra neadekvatnim.

„Ne smatramo da su ova objašnjenja dovoljna i ne prihvatamo bilo kakvo ponavljanje takve prakse i tvrdnje o teritorijalnom integritetu Irana“, rekao je Amir-Abdollahian.

Rekao je da Iran neće dozvoliti bilo kakvo kršenje njegove nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta, dodajući: „Nezadovoljni smo onim što je istaknuto u ovoj izjavi u vezi sa tri iranska ostrva.“

Tri strateška ostrva, koja se nalaze u Zaljevu blizu ulaza u Hormuški moreuz, dugo su bila izvor nesuglasica između UAE i Irana. Amir-Abdollahian je također govorio o ratu u Ukrajini, rekavši da Teheran vjeruje da tamošnji sukob treba rješavati mirovnim pregovorima, a ne vojnim sredstvima. Naglasio je podršku Irana teritorijalnom integritetu Ukrajine, stav koji su neki protumačili kao suptilan odgovor na zajedničku izjavu Rusije sa GCC-om.

Kijev i njegovi zapadni saveznici optužili su Iran da isporučuje oružje, posebno dronove, Rusiji za upotrebu protiv Ukrajine. Iran je negirao optužbe i kaže da zadržava svoju neutralnost u sukobu.

#Iran #odnosi #reakcija #Rusija #svijet