Članak

KRITIKE NA IZRAELSKOG PREMIJERA

Biden i izraelski predsjednik Herzog razgovarali o tenzijama u odnosima dvije države

(Patria) - Joe Biden i njegov izraelski kolega Isaac Herzog su razgovarali o tenzijama zbog kontroverzne pravosudne reforme u Izraelu koju je američki predsjednik označio kao rad „ekstremističke“ vlade, javio je AFP.

Biden je ugostio Herzoga u Ovalnom uredu u Bijeloj kući, rekavši mu: „Znaš da je moja
ljubav prema Izraelu duboko ukorijenjena i dugotrajna.“ Ali topli pozdrav nije prikrio podjele oko napora izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da reformiše sudski sistem i proširi jevrejska naselja na okupiranim palestinskim teritorijama.

Predsjednik Isaac Herzog, koji u Izraelu ima uglavnom ceremonijalnu ulogu, brzo se
pozabavio kontroverzom o reformi pravosuđa, što je izazvalo ogromne ulične proteste
protivnika koji optužuju Netanyahua da je preuzeo vlast.

„To je žestoka debata, ali je i vrlina i priznanje veličini izraelske demokratije“, rekao je Bidenu.

„Dozvolite mi da ponovim, jasno, kristalno jasno, da je izraelska demokratija čvrsta, jaka i otporna.“

Herzogova posjeta koja uključuje obraćanje na zajedničkoj sjednici Kongresa u srijedu, bila je prilika za zvanični Washington da podvuče svoju podršku jednom od najbližih i najbitnijih saveza Sjedinjenih Država bilo gdje u svijetu. Nekoliko poslanika Bidenove Demokratske stranke reklo je da razmatraju bojkot Herzogovog obraćanja Kongresu u znak protesta. U uvodnoj riječi, Biden je istaknuo odlučnost Washingtona da spriječi Iran da dobije nuklearno oružje, a razgovarao je i o regionalnim diplomatskim odmrzavanjima zbog kojih su Izrael i arapske zemlje proširile veze.

Odnosi između Netanyahua i Bidenove administracije bili su poremećeni otkako se u
decembru vratio na čelo koalicije ekstremno-desničarskih i ultraortodoksnih stranaka.
Uoči Herzogove posjete, Biden je donekle ublažio tenzije razgovarajući s Netanyahuom i
pristao da se sastane s njim kasnije ove godine u Sjedinjenim Državama. To će biti prvi takav sastanak otkako se Netanyahu vratio na funkciju krajem prošle godine. Bidenova
administracija nije htjela reći da li će izraelski lider dobiti poziv Bijele kuće ili će razgovarati na drugom mjestu, potencijalno na sjednici Generalne skupštine UN-a u New Yorku.

„Jednostavno to nismo riješili“, rekla je u utorak sekretarica za štampu Bijele kuće Karine
Jean-Pierre, negirajući bilo kakvo „oklijevanje“.

Portparol Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je novinarima u ponedjeljak da će sastanak biti bliže kraju ove godine, možda „na jesen“, što će biti otprilike u vrijeme zasjedanja Generalne skupštine UN-a u New Yorku.

U telefonskom razgovoru od ponedjeljka, Netanyahu je rekao Bidenu da će pravosudni zakon biti usvojen sljedeće sedmice i da namjerava da „dostigne široku podršku javnosti za ostatak reforme tokom ljetne pauze“, saopštio je njegov ured.

Prema američkom saopštenju o pozivu, Biden je „izrazio zabrinutost zbog nastavka rasta
jevrejskih naselja“ i „naglasio potrebu poduzimanja mjera za održavanje održivosti“ buduće palestinske države. Što se tiče reformi pravosuđa, Biden je ponovio da su „zajedničke demokratske vrijednosti uvijek bile i moraju ostati obilježje američko-izraelskih odnosa“.

Ranije ovog mjeseca, Bajden je u intervjuu za CNN rekao da Netanyahu predsjedava „jednim od najekstremističkijih... kabineta koje sam vidio“.

Kirby je upozorio da dogovor Bidena da se sastane sa Netanyahuom ne znači „da imamo manje zabrinutosti zbog ovih reformi pravosuđa, ili manje zabrinutosti zbog nekih ekstremističkih aktivnosti i ponašanja nekih članova Netanyahuovog kabineta“.

„Te zabrinutosti su još uvijek na snazi. One su uznemirujuće“, rekao je.

#IsaacHerzog #Izrael #JoeBiden #svijet