Članak

ODLUČIO MACRON

Elisabeth Borne ostaje francuska premijerka uprkos nemirima u zemlji

Kako bi osigurao stabilnost i dubinski rad, predsjednik je odlučio zadržati premijera

(Patria) - Francuski predsjednik Emmanuel Macron odlučio je zadržati Elisabeth Borne u ulozi premijerke, rekao je zvaničnik iz ureda predsjednika, odbacujući pritisak da se nakon burnih nekoliko mjeseci da novi smjer svojoj vladi, javlja Reuters.


Višemjesečni nemiri i štrajkovi zbog penzione reforme u proljeće, kao i petodnevni neredi i pljačke ranije ovog mjeseca, podstakli su pozive političkih protivnika i nekih insajdera u vladi na rekonstrukciju.

Ali bez jasnog kandidata za zamjenu Borne, za koju kritičari kažu da nema
harizmu, a pristalice kažu da je već ispunila mnoga Macronova predizborna obećanja, on je odlučio da je zadrži na čelu vlade.

„Kako bi osigurao stabilnost i dubinski rad, predsjednik je odlučio zadržati premijera“, saopšteno je iz Macronovog ureda.


Francuski mediji navode da Borne radi na „prilagodbama“, što je znak da bi moglo doći samo do tehničke promjene zbog koje neće doći do promjena u najvišim portfeljima kao što je ministarstvo finansija.


Glasine o mogućoj rekonstrukciji vlade pojavile su se nakon iznenadnih nereda, izazvanih ubistvom tinejdžera od strane policije, što je jedan od najozbiljnijih izazova Macronovom vodstvu do sada. Macron je prošle sedmice rekao da mu je potrebno više vremena za izradu politike kao odgovora na nerede.


Zato je prošle sedmice rekao da je odlučio da ne daje intervju 14. jula, što je rok koji je sebi dao u aprilu da ponovo pokrene svoj drugi mandat i izliječi tenzije zbog penzione reforme.


Izvor blizak Macronu rekao je za Reuters da promjena premijera sada nema smisla, budući da Macronova manjinska vlada nije uspjela postići dogovor s potencijalnim desničarskim konzervativnim saveznicima u parlamentu.

Macron je zadržao opciju da konzervativnim Republikancima ponudi mjesto premijera kao nagradu za formalnu koaliciju, dodao je izvor.

#ElisabethBorne #Francuska #KonzervativniSaveznici #Macron #Nemiri #Neredi #PenzionaReforma #Politika #Premijerka #RekonstrukcijaVlade #Svijet