Članak

ODLUKE

Nakon mjeseci odbijanja Biden pristao da se sastane sa Netanyahuom

To će biti prvi takav sastanak otkako se Netanyahu vratio na dužnost krajem prošle godine

(Patria) - Predsjednik SAD Joe Biden pristao je da se sastane s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom u Sjedinjenim Američkim Državama, ali je odbio, usred višemjesečnih tenzija, precizirati da li će to biti u Bijeloj kući, javio je AFP.


Ponuda o sastanku, koju je uoči posjete Bijeloj kući u utorak dao izraelski predsjednik Isaac Herzog, označava donekle ublažavanje tenzija između Bidena i lidera kojeg je nedavno opisao kao vođu „jedne od najekstremističkijih“ koalicija u pola godine vijeka.


To će biti prvi takav sastanak otkako se Netanyahu vratio na dužnost krajem prošle godine, što je izazvalo bijes Washingtona kontroverznim reformama pravosuđa i agresivnim širenjem naselja na okupiranoj palestinskoj teritoriji.

Ured premijera saopštio je da ga je Biden „pozvao“ tokom „dugog i toplog“ telefonskog razgovora i da će to biti „uskoro u SAD“. Ali u američkom saopštenju, objavljenom znatno nakon izraelske izjave, nije se pominjao sastanak ili poziv.


Portparol Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby odvojeno je rekao novinarima da su se „složili da će se sastati, vjerovatno prije kraja ove godine“ možda „na jesen“. Međutim, odbio je reći da li to znači poziv u Bijelu kuću ili sastanak na nekom drugom mjestu, rekavši da još uvijek razrađuju „sve detalje, gdje je i kada“.


Odnos između Sjedinjenih Država i jednog od njihovih historijski najbližih saveznika bio je pod velikim pritiskom od Netanyahuovog političkog povratka na čelo desničarske vlade u decembru.

Za razliku od Herzogove posjete Ovalnom uredu Washingtonu, Kirby je rekao da su Biden i Netanyahu pokušavali dogovoriti poziv u ponedjeljak „nekoliko sedmica“. Oni su u sukobu posebno oko Netanyahuovog veoma osporavanog nastojanja da reformiše pravosuđe, što je izazvalo višemesečne masovne ulične proteste zbog onoga što protivnici vide kao napad na izraelsku demokratiju.


U telefonskom razgovoru od ponedjeljka, Netanyahu je rekao Bidenu da će pravosudni zakon biti usvojen sljedeće sedmice i da namjerava da „dostigne široku podršku javnosti za ostatak reforme tokom ljetne pauze“, saopštio je njegov ured.


Prema američkom saopštenju, Biden je „izrazio zabrinutost zbog nastavka rasta jevrejskih naselja“ i „naglasio potrebu poduzimanja mjera za održavanje održivosti“ buduće palestinske države uz Izrael. Što se tiče reformi pravosuđa, „Biden je ponovio... potrebu za najširim mogućim konsenzusom“, ističući da su „zajedničke demokratske vrijednosti uvijek bile i moraju ostati obilježje američko-izraelskih odnosa“, navodi se.

#BidenConcerns #BidenNetanyahuMeeting #IsraelUSRelations #JudicialReforms #NetanyahuReforms #PalestinianTerritory #SustainablePeace #TensionsEased #USIsraelAlliance #WhiteHouseMeeting #svijet