Članak

SJEDNICA

NSRs danas o kriminalizaciji klevete: Novi mehanizam zaštite Milorada Dodika

Sjednica je zakazana za 10.00 sati.

(Patria) - Poslanici Narodne skupštine Republike srpske danas bi trebalo da razmatraju Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike srpske, prema kojem bi se kleveta tretirala kao krivično djelo.

Ministar pravde Republike srpske Miloš Bukejlović izjavio je ranije da je u Prijedlogu izmjena i dopuna Krivičnog zakonika izbrisano krivično djelo uvreda u odnosu na Nacrt, a smanjene su i kazne za klevetu.

Bukejlović je pojasnio da uvreda ostaje u domenu prekršajnog prava, odnosno u formulaciji koja se već nalazi u postojećem zakonskom rješenju.

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari pozvao je juče poslanike NSRs da odbace Vladin prijedlog o kriminalizaciji klevete.

Kako su naveli iz UO BH novinari, time bi se zaustavila višegodišnja destrukcija medijskih sloboda u Republici srpskoj i kršenje prava na slobodu izražavanja i informisanja novinara, aktivista civilnog društva i svakog građanina, koji se usudi kritkovati ili dovoditi u pitanje zakonitost postupaka i odluka vladajuće koalicije sa SNSD –om na čelu.

"Odbacivanjem prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike srpske, narodni poslanici imaju priliku pokazati građanima RS kako ne žele zloupotrebljavati najviši zakonodavni organ u Republici Srpskoj radi interesa samo jedne političke strake i/ili nekolicine ljudi iz najužeg rukovodstva SNSD – a predvođenih Miloradom Dodikom, te da ne namjeravaju snositi posljedice evetulane, institucionalne torture nad medijima i novinarima koju može donijeti kriminalizacija klevete", istakli su.

Sjednica je zakazana za 10.00 sati.

#KlevetaKrivičnoDjelo #KriminalizacijaKlevete #KrivičniZakonik #MedijskeSlobode #PrijedlogZakona #SlobodaIzražavanja #UvredaPrekršajnoPravo #ZakonodavniOrgan #bih