Članak

SUSRETI

Bin Salman i Erdogan u Džedi: Trgovinom do jačih veza dvije zemlje

On je prenio težnju svoje zemlje da poveća obim trgovine

(Patria) - Saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman i turski predsednik Recep Tayyip Erdogan održali su zvanične razgovore u Džedi, javili su arapski mediji.

Posjeta turskog predsjednika Saudijskoj Arabiji prva je stanica u obilasku Zaljeva koji uključuje Katar i Ujedinjene Arapske Emirate između 17. i 19. jula.
U sklopu posjete održan je Saudijsko-turski poslovni forum u prisustvu saudijskog ministra investicija Khalida al-Faliha i turskog ministra trgovine Omera Bolata, a na kojem su učestvovali predstavnici saudijskih i turskih kompanija i privatnog sektora.


Na forumu se razgovaralo o načinima saradnje i načinima proširenja mogućnosti ulaganja između obje zemlje. To je rezultiralo najavom devet memoranduma o razumijevanju koji pokrivaju sektore energetike, nekretnina, građevinarstva, obrazovanja, digitalne tehnologije, zdravstva i medija, navodi Saudijska novinska agencija (SPA).


Al-Falih je rekao da saudijsko-tursko ekonomsko partnerstvo ima veliki potencijal, ističući da se partnerstvo privatnog sektora i poslovne veze između obje zemlje smatraju ključnim pokretačima za jačanje bilateralnih ekonomskih odnosa.


Bolat je sa svoje strane rekao da Saudijska Arabija i Turska rastuće ekonomske sile sa značajnim konkurentskim prednostima. On je prenio težnju svoje zemlje da poveća obim trgovine između dvije zemlje u narednim godinama.

#ALFALIH #DŽEDA #RecepTayyipErdogan #Svijet