Članak

BIZNIS JE NAJVAŽNIJI

Američki proizvođači čipova traže od Bidena da se suzdrži od graničavanja Kine

Izjava dolazi nakon što je Kina odlučila da ograniči izvoz sirovina

(Patria) - Trgovačka grupa Udruženje industrije poluprovodnika sa sjedištem u Sjedinjenim Američkim Državama pozvala je Bidenovu administraciju da se „suzdrži od daljnjih ograničenja“ prodaje čipova Kini jer su izvršni direktori najvećih američkih poluprovodničkih kompanija planirali posjetiti Washington ove sedmice kako bi izrazili svoje stavove o politici Pekinga.


Saopštenje je uslijedilo u trenutku kada Bidenova administracija razmatra ažuriranje sveobuhvatnog skupa pravila nametnutih u oktobru kako bi se sputala kineska industrija čipova i novom izvršnom naredbom koja ograničava neke odlazne investicije, javlja Reuters.


Reuters je prošle sedmice izvijestio da su izvršni direktori Intel Corp i Qualcomm Inc planirali da se sastanu s vladinim zvaničnicima kako bi razgovarali o svojim stavovima o politici Kine.


Izjava dolazi nakon što je Kina odlučila da ograniči izvoz sirovina kao što su galijum i germanijum koji se koriste u proizvodnji čipova. Industrijska grupa je rekla da daljnje pooštravanje pravila od strane američkih zvaničnika riskira „ometanje lanaca snabdijevanja,


izazivajući značajnu neizvjesnost na tržištu i izazivajući nastavak eskalacijske odmazde Kine“.


Industrijska grupa je rekla da želi da se „administracija suzdrži od daljnjih ograničenja sve dok se više ne angažuje s industrijom i stručnjacima na procjeni uticaja trenutnih i potencijalnih ograničenja kako bi se utvrdilo da li su ona uska i jasno definirana, dosljedno primijenjena i u potpunosti koordinirana sa saveznicima“.


Portparol američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost rekao je da su pravila osmišljena kako bi se osiguralo da se američke tehnologije ne koriste na načine koji potkopavaju nacionalnu sigurnost zemlje.

#BidenovaAdministracija #EskalacijskaOdmazda #IzvrsniDirektori #KineskaIndustrijaCipova #LanciSnabdijevanja #OgranicenjeIzvozaSirovina #PolitikaPekinga #ProcjenaUticaja #svijet