Članak

INICIJATIVE

Smajić: Obilježiti mjesto ubistva šestorice Bošnjaka u Trnovu

To je pravo lice režima u Beogradu, i takve stvari ne smijemo zaboraviti

(Patria) - “Žalosno je što mjesto ubistva šestorice Bošnjaka iz Srebrenice, među kojima je najmlađi imao 16 a najstariji 36 godina, ni danas nije obilježeno nakon 28 godina,” rekao je delegat u Domu naroda Parlamentarne Skupštine BiH Džemal Smajić, prilikom obilježavanja godišnice ovog zločinačkog poduhvata.

U mjestu Godinjske bare na području Trnova, pripadnici zloglasne srbijanske jedinice Škorpioni, 17. jula 1995. godine, kukavičkim pucnjima u leđa, ubili su šestoricu Bošnjaka koji su bili bespomoćni i svezani. Dok su zvjerski likvidirani snimani su kamerom, što je dospjelo u javnost tokom suđenja Slobodanu Miloševiću 2005. godine.

„Ubistva je direktno naredio vojni i politički vrh države Srbije za šta su pravomoćno za zločinački poduhvat osuđeni Jovica Stanišić i Franko Simatović,” rekao je Smajić.

“Umjesto da se današnje rukovodstvo Srbije ogradi od zločina svojih predhodnika, mi svjedočimo kako politički vrh Srbije stipendijama nagrađuje studentice iz bh. entiteta RS koje javno, na dan obilježavanja 28. godišnjice genocida u Srebrenici, veličaju ratne zločince. To je pravo lice režima u Beogradu, i takve stvari ne smijemo zaboraviti,” poručio je Smajić.

U Trnovu su 17. jula 1995. godine ubijeni su Safet Fejzić (17), Azmir Alispahić (16), Sidik Salkić (36), Smail Ibrahimović (35), Dino Salihović (18) i Juso Delić (25).

#BosniaGenocide #GodinjskeBare #MiloševićTrial #RememberSrebrenica #RSStudents #SkorpioniUnit #SmajićStatement #SrebrenicaJustice #BiH