Članak

SNIMAK OBIŠAO SVIJET

Obilježena 28. godišnjica likvidacije šestorice Srebreničana, porodice se okupljaju na livadi bez ikakvog obilježja

(Patria) - Članovi porodica žrtava genocida u Srebrenici danas su na stratištu Godinjske bare kod Trnova, odali počast šestorici ubijenih Bošnjak koje su mučki likvidirali pripadnici jedinice 'Škorpioni'. Najmlađi ubijeni imao je

16 godina, a najstariji 36 godina.

U julu 1995. godine ubijeni su Safet Fejzić (17), Azmir Alispahić (16), Sidik Salkić (36), Smail Ibrahimović (35), Dino Salihović (18) i Juso Delić (25).

Tokom suđenja Slobodanu Miloševiću 2005. godine, snimak strijeljanja Srebreničana je zgrozio svijet.

Na snimku se vidi se kako nekolicina pripadnika "Škorpiona", od kojih neki imaju crvene beretke na glavama, iz kamiona izvode šestoricu vezanih civila. Uz pogrdne riječi i uvrede, potom ih odvode u šumu, a zatim na proplanku pojedinačnim hicima i rafalima četvoricu ubijaju s leđa. Žrtvama na tlu, počinioci su potom iz neposredne blizine pucali u glave. Preostala dvojica zarobljenika bila su primorana da tijela prenesu, a zatim su "Škorpioni" i njih ubili u obližnjoj polusrušenoj kući.

Kada Hotić iz Pokreta "Majke enklava Srebrenice i Žepe" kazala je da danas obilježavaju godišnjicu šestorice Srebreničana, a da se za mnogima još uvijek traga.

"Kamion je momaka odvučen. Ne znamo gdje su ostali pogubljeni. Ali mi ćemo se sjećati i pričati", kazala je.

Ističe da se i danas negira genocid, a da je i omladina zatrovana zločinom i veliča ratne zločince.

Ni danas na ovom mjestu nema spomen-obilježja za ubijene Srebreničane.


#godišnjica #Škorpioni #Srebreničani #Trnovo #BiH