Članak

DODIJELJEN POSTUPAJUĆEM TUŽIOCU

Dodik ga prijavio: Tužilaštvo formiralo predmet protiv Christiana Schmidta

Okružno javno tužilaštvo Banja Luka zaprimilo je 7. jula prijavu koju je predsjednik Rs-a Milorad Dodik podnio protiv visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Visoki predstavnik Christian Schmidt (Foto: FAZ)

(Patria) - Okružno javno tužilaštvo Banja Luka zaprimilo je 7. jula prijavu koju je predsjednik Rs-a Milorad Dodik podnio protiv visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Potvrđeno je to za RTRS iz ovog tužilaštva, odakle su još naveli i da su formirali predmet i dodijelili ga u rad postupajućem tužiocu.

Podsjetimo, Dodik je ranije podnio krivične prijave protiv visokog predstavnika Christiana Schmidta i direktora Službenog lista BiH Dragana Prusine.

"Protiv Schmidta krivičnu prijavu sam podnio Okružnom javnom tužilaštvu u Banjoj Luci jer se već duže vrijeme neovlašteno bavi poslovima visokog predstavnika, za šta nema odluku Vijeća sigurnosti UN-a.

U namjeri da se Rs-u nanese šteta, Schmidt se 'lažno predstavlja kao službeno lice', znajući da nije imenovan u skladu s Aneksom 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Time je on počinio krivična djela neovlašteno bavljenje određenim zanimanjem i lažno predstavljanje, po članovima 310. i 313. Krivičnog zakonika Rs", naveo je u prijavi Dodik.

#ChristianSchmidt #KrivičnaPrijava #MiloradDodik #Tužilaštvo #VisokiPredstavnik