Članak

SLIJEDE LI SANKCIJE

Lider američkog Senata Schumer želi da sankcioniše Kinu zbog fentanila

(Patria) - Lider većine u američkom Senatu Chuck Schumer će nastojati da se u predstojeće zakone o politici odbrane uključi dvostranački amandman kojim bi se sankcionisala Kina zbog njene navodne uloge u proizvodnji sintetičkog opioidnog fentanila, javio je Reuters.

Schumer je okrivio Kinu za veći dio fentanila za koji američke vlasti kažu da je odgovoran za smrt desetina hiljada Amerikanaca od predoziranja. Rekao je da lijek dolazi iz proizvodnih lokacija u Kini „uz potpuno prihvaćanje i pristanak kineske vlade“.

„Zalagaću se za amandman, dvostranački, na zakon o odbrani koji će uključivati veliko zaustavljanje fentanila i zakon koji ovlašćuje sankcije, a mi ćemo taj zakon iznijeti ove sedmice“, rekao je Schumer na konferenciji za novinare u New Yorku.

„Nadam se da će proći. Vjerujem da će to proći uz snažnu dvostranačku podršku. I trebalo bi. Mora“, dodao je.

Peking je ranije optužio Washington da koristi krizu s fentanilom kao izgovor za uvođenje sankcija kineskim kompanijama i ponudio je saradnju s drugim zemljama na rješavanju problema s drogom. Kineski državni mediji su u više navrata opisali ovisnost i potražnju za drogom kao domaće probleme u SAD.
Schumer je rekao da će amandman, koji su predložili demokratski senator Sherrod Brown i republikanski senator Tim Scott, ovlastiti Bijelu kuću da proglasi trgovinu fentanilom nacionalnim vanrednim stanjem i otvori vrata sankcijama. „Ovo će im zaista postati teško i mi ćemo ih natjerati da suzbiju fentanil koji dolazi u Sjedinjene Države“, rekao je Schumer.

Mjere koje su dva zakonodavca predložila ove godine zahtijevalo bi od predsjednika Joea Bidena da sankcioniše ključne članove međunarodnih kriminalnih organizacija uključenih u trgovinu fentanilom i dozvoli da se od sankcionisane imovine finansira provođenje zakona.

#Kina #SAD #sankcije #Svijet