Članak

PROMJENE

Moskva preuzima kontrolu nad ruskom podružnicom Danonea i Carlsbergovim udjelom u lokalnoj pivari

(Patria) - Ruska država preuzela je kontrolu nad ruskom podružnicom francuskog proizvođača jogurta Danone zajedno sa udjelom pivarske kompanije u lokalnoj pivari, prema dekretu koji je u nedjelju potpisao predsjednik Vladimir Putin, javio je Reuters.

U uredbi se navodi da se udjeli u stranom vlasništvu u kompanijama Danone Russia i Baltika Breweries stavljaju pod „privremeno upravljanje“ agenciji za imovinu Rosimushchestvo. To dolazi nakon što su ruske podružnice njemačkog Unipera i finskog Fortuma uzete pod državnu kontrolu u aprilu.

Kremlj je tada upozorio da bi mogao zaplijeniti više zapadnih sredstava na, kako je rekao, privremenoj osnovi kao odmazdu za strane poteze protiv ruskih kompanija u inostranstvu nakon invazije na Ukrajinu.

Carlsberg je u saopštenju kasno u nedjelju rekao da „nije primio nikakve službene informacije od ruskih vlasti u vezi s predsjedničkim dekretom ili posljedicama za pivovare Baltika“.

Dodaje da su izgledi za potpuno otuđenje svog poslovanja u Rusiji sada vrlo neizvjesni. Carlsberg je u junu saopštio da je potpisao sporazum o prodaji svog ruskog poslovanja, podliježući regulatornim odobrenjima.

Danone je u saopštenju naveo da istražuje ovo pitanje, dodajući da odluka Kremlja neće imati utjecaja na njegove finansijske smjernice za 2023. godinu. Francuska kompanija saopštila je prošlog oktobra da traži kupca za svoj biznis sa mliječnom hranom u Rusiji.

#svijet #Danone #Rusija #Francuska