Članak

KRIZA U PALESTINI

Hamas nije u mogućnosti da isplati plate u Gazi nakon kašnjenja pomoći iz Katara

(Patria) - Hamas, koji vlada u Pojasu Gaze, nije u mogućnosti da isplati plate za 50.000 radnika u javnom sektoru, a zvaničnici dijelom krive kašnjenje mjesečnog granta iz Katara, ključnog donatora pomoći osiromašenoj palestinskoj enklavi, javio je Reuters.

Kriza je izazvala neobičnu količinu kritika na društvenim mrežama u Gazi, uključujući i neke od zaposlenika Hamasa. Pad poreskih prihoda i skok potrošnje dodatno su otežali situaciju. Većina od 2,3 miliona stanovnika Gaze živi u siromaštvu, a ekonomija ovisi o stranoj pomoći.

Katar je od 2014. godine platio stotine miliona dolara za građevinske projekte. Trenutno
isplaćuje 30 miliona dolara mjesečno kao stipendije za porodice, za struju i za isplatu plata u javnom sektoru.

Zvaničnici Hamasa kažu da nije primljena pomoć za plate od nešto više od polovine granta od pet miliona dolara za podršku majskom platnom spisku. Razlog kašnjenja nije bio jasan.

„Vlada prolazi kroz finansijsku krizu koja guši i eskalira, sa kontinuiranim povećanjem
deficita iz mjeseca u mjesec, što je dovelo do kašnjenja plata ovog mjeseca“, rekao je Awni Al-Basha, zamjenik ministra kojeg je imenovao Hamas.

„Ulažemo značajne napore da isplatimo plate, a nadamo se da ćemo to učiniti krajem ove sedmice“, dodao je.

Mjesečni platni spisak košta Hamas 125 miliona šekela (34,5 miliona dolara), rekao je Basha. U nedjelju je Salama Marouf, predsjedavajući ureda Hamasove vlade za medije, rekao da je također došlo do povećanja potrošnje, posebno za ministarstvo zdravlja i otplatu dugova banaka. Pozvao je Katar da poveća dotaciju za plate na 7 miliona dolara.
Gaza je pod izraelsko-egipatskom blokadom od 2007. godine.

#finansijskakriza #Gaza #Hamas #Katar #Palestina #plate #svijet