Članak

REAKCIJE

Pivić: Umjesto političkih progona i pravnog nasilja, Tužilaštvo BiH treba okončati antidržavne pohode i negiranje genocida!

Prije nekoliko dana gospodin Amor Mašović iznio je podatak da su posmrtne ostatke žrtava genocida u Srebrenici pronašli u vrećama koje su proizvedene 2000. godine.

Pivić: Pravno nasilje Tužilaštva BiH

(Patria) - Glavni tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine, Milanko Kajganić do sada je iznalazio brojne i kreativne načine da opravda neprovođenje istraga i ne podizanje optužnica protiv Milorada Dodika i drugih političkih predstavnika bosanskih Srba radi krivičnih djela negiranja genocida, napada na ustavni poredak, neprovođenje odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i brojnih drugih, konstatuje u reakciji zastupnik SDA u Parlamentu FBiH Nezir Pivić nakon istražnjih radnji SIPA-e u vezi sa revizijom presude u predmetu BiH protiv Srbije i Crne Gore.


"Prije nekoliko dana gospodin Amor Mašović iznio je podatak da su posmrtne ostatke žrtava genocida u Srebrenici pronašli u vrećama koje su proizvedene 2000. godine. Pet godina nakon izvršenog genocida neko je prekopavao i sakrivao posmrtne ostatke ubijenih u genocidu i da Tužilaštvo Bosne i Hercegovine nije uradilo ništa po tome pitanju", dodaje Pivić.

Kako kaže, vijest da Tužilaštvo Bosne i Hercegovine provodi pred istražne radnje u krivičnoj stvari protiv Bakira Izetbegovića radi „neprovođenja odluke Ustavnog suda BIH u predmetu Ljubić“ i „podnošenja zahtjeva za reviziju presude za genocid protiv Srbije“ je očigledno nesavjestan rad Tužilaštva BIH koje svoja ovlaštenja i sredstva državne prinude koristi za politički progon nepodobnih lica.

"Tužilaštvo Bosne i Hercegovine umjesto što provodi pravno nasilje i političke progone, treba bez odlaganja da svrsishodno iskoristi svoje nadležnost i raspoloživa sredstva prinude te okonča protipravnu suspenziju ustavnog poretka i okonča anticivilizacijski festival javnog negiranja i grubog umanjivanja zločina genocida. Treba da snažno radi i u pravcu rješavanja složenih predmeta visoke korupcije", zaključuje Pivić.

#BakirIzetbegović #GenocidSrebrenica #MiloradDodik #NeprovođenjeOdluka #NezirPivić #PravnoNasilje #RevizijaPresude #Tužilaštvo #VisokaKorupcija #BiH