Članak

POD PRITISKOM SAD

Južnokorejski predsjednik Yoon obećao više pomoći Ukrajini

Takođe bi sarađivao sa Kijevom u projektima kao što je izgradnja infrastrukture, koja može biti podržana koncesionim kreditima iz Južne Koreje, rekao je.

Sastanak lidera dvije zemlje

(Patria) - Južnokorejski predsjednik Yoon Suk Yeol izjavio je da će njegova zemlja pružiti veću količinu vojnih zaliha i humanitarne pomoći Ukrajini tokom posjete Kijevu na sastanku s predsjednikom Volodymyrom Zelenskim, javlja Reuters.

Iznenadno putovanje uslijedilo je nakon što je Yoon prisustvovao samitu NATO-a u Litvaniji i posjetio Poljsku ove sedmice, gdje je izrazio solidarnost s Ukrajinom protiv ruske invazije.

Južna Koreja je saveznik Sjedinjenih Američkih Država i deveti najveći svjetski izvoznik oružja, prema istraživačkom centru Stokholmskog međunarodnog instituta za istraživanje mira (SIPRI). Ali također je oprezna prema utjecaju Rusije na Sjevernu Koreju i odupire se pritisku Zapada da pomogne direktno naoružavanju Ukrajine.

Na konferenciji za novinare, Yoon je rekao da Južna Koreja planira ove godine osigurati „veći obim vojnih zaliha“ Ukrajini, nakon prošlogodišnjih nesmrtonosnih zaliha kao što su panciri i šljemovi. Više detalja nije iznio.
Yoon je rekao da Južna Koreja također planira pružiti Ukrajini 150 miliona dolara humanitarne pomoći ove godine, nakon oko 100 miliona dolara koje je dala 2022. godine.

Takođe bi sarađivao sa Kijevom u projektima kao što je izgradnja infrastrukture, koja može biti podržana koncesionim kreditima iz Južne Koreje, rekao je.

„Razgovaramo o svemu što je važno za normalan i siguran život ljudi“, rekao je Zelenskiy, zahvalivši Yoonu na „snažnoj“ podršci. Zelenskiy je zamolio Yoona da pojača vojnu podršku kada su se prvi put sreli u maju. Yoon je u subotu rekao da je Južna Koreja isporučila sigurnosnu opremu i humanitarnu pomoć koja je Ukrajini potrebna od maja, uključujući detektore mina.

#Svijet #JužnaKoreja #Ukrajina #VojneZalihe #HumanitarnaPomoć #Kijev #Solidarnost #RuskaInvazija #NATO #SjevernaKoreja #SigurnosnaOprema