Članak

DURATOVIĆ NA STRANI DODIKOVIH

Salkić: Za pouku i opomenu je diskusija Duratovića (SDP) u NSRs, odbijanje Rezolucije o osudi genocida je nastavak negiranja!

"Koliko god oni bili ustrajni u negiranju genocida, veličanju zločinaca i njihovih zločina mi ćemo biti istrajniji u širenju istine i traženju pravde", dodaje Salkić.

Duratović (drugi s lijeva) stao uz Dodika

(Patria) - Odbijanje Kolegija NSRs-a da uvrsti u dnevni red naredne sjednice NSRs-a Prijedlog Rezolucije o osudi genocida počinjenog nad Bošnjacima Srebrenice u julu 1995. godine predstavlja kontinuitet negiranja genocida kojeg su počinile vojska i dijelovi policije Rs, smatra zastupnik u entitetskom parlamentu Rs Ramiz Salkić (SDA).

"Koliko god oni bili ustrajni u negiranju genocida, veličanju zločinaca i njihovih zločina mi ćemo biti istrajniji u širenju istine i traženju pravde", dodaje Salkić a potom kao opomenu Bošnjacima objavljuje iz stenograma obraćanje potpredsjednika NSRs Mirsada Duratovića iz SDP-a.

"Za ibret, pouku i opomenu Bošnjacima je diskusija Mirsada Duratovića iz SDP-a koju predstavljam kao izvorni dio stenograma sa Kolegija( izvod iz stenograma):

Duratović:

Nisam učestvovao u pripremi ove rezolucije niti sam kontaktiran, da je postojala iskrena namjera da to ide ispred nekog bošnjačkog da kažem korpusa ovdje, bilo bi to urađeno čisto na politički potez, evo, moglo se to mnogo ranije uraditi to je g. Salkić mogao ranije uraditi i dva mandata dok je bio potpredsjednik, nije uradio, mislim jasno je meni kao Bošnjaku šta stoji iza ove inicijative, ja sam ranije u nekom periodu, posjetio neka stratišta srpskog naroda, recimo bivši logor Bradina, kod Konjica, bio sam tamo sa tim stradalnicima koji danas uglavnom žive u Srbiji, ono što bih htio skrenuti pažnju i kada se dešavaju takve komemoracije bez obzira ko ih organizuje treba da pošalje pozivnice svima nama, ja nisam dobio kao potpredsjednik Narodne skupštine pozivnicu za sada ovo što je bilo na Kozari, nisam dobio mislim da je to jedan veliki propust, da li slučajno ili namjerno i moj pradjede je poginuo na Kozari u partizanima i određen broj bošnjaka iz mog sela je na onim tablama na Kozari gore, i ako hoćemo zajedno da pošaljemo poruku a trebali bi mi prvi ovdje, kao nosioci vlasti predstavnici svih naroda da šaljemo takve poruke, trebali bi svi da se pojavljujemo na svim mjestima. Znači, ako se ne možemo dogovoriti oko ovih nekih datuma i komemoracija iz ovog proteklog rata, barem ono što se tiče antifašističke borbe mislim da bi svi trebali dobiti pozivnicu i da se svi pojavimo zajedno barem na tim takvim komemoracijama na Kozari, na Tjentištu i ne znam gdje se sve obilježava, ono što organizuje Vlade i evo da kažem Narodna skupština. Eto toliko.”

"Ova Rezolucija će biti predložena i sljedeće godine u NSRs-u, kao što je predlagana i 2015. godine.
Svako je mogao biti dio ove godine, a može biti dio inicijative i naredne godine ukoliko se ne boji da će izgubiti svoju poziciju i privilegije koje je dobio podaničkim odnosom prema SNSD-u. Mi smo otvoreni za zajedničku borbu u NSRs-u, ali očito je da neki nisu spremni za borbu, jer su im slađe privilegije i dobri odnosi sa Stevandićem nego istina, pravda i interes Bošnjaka u ovom entitetu", zaključio je Salkić.

#BorbaNSRs #Bošnjaci #GenocidSrebrenica #IstinaIPravda #MirsadDuratović #OdbijanjeKolegijaNSRsa #PrijedlogRezolucije #RamizSalkić #StenogramaKolegija #VojskaiPolicijaRs #bih