Članak

EKSTREMNO VRIJEME

Nema predaha za južnu Evropu pogođenu toplotnim talasom, rekordne temperature se očekuju i na Balkanu

Očekuje se da će se toplotni talas nastaviti i u narednoj sedmici.

Kiše ni u najavi

(Patria) - Južna Evropa će i sljedeće sedmice zabilježiti visoke temperature, jer intenzivan toplotni talas ne pokazuje znake da jenjava. Italija, Španija i Grčka već nekoliko dana imaju visoke temperature.
Italijansko ministarstvo zdravlja izdalo je za vikend crvenu uzbunu za 16 gradova, uključujući Rim, Bolonju i Firencu, javio je BBC.

Očekuje se da će se toplotni talas nastaviti i u narednoj sedmici, uz predviđanih 48C na Sardiniji, prenose italijanski mediji. Evropski rekord od 48,8C zabilježen je na Siciliji u augustu 2021. godine. Italijanska meteorološka služba saopštila je da će ostrvo biti u „epicentru“ toplotnog talasa sljedeće sedmice, koji su meteorolozi nazvali Haron, po skelaru koji je u grčkoj mitologiji
prevozio mrtve duše u podzemni svijet.

"Temperature će dostići vrhunac između 19. i 23. jula, ne samo u Italiji već i u Grčkoj, Turskoj i na Balkanu. Nekoliko lokalnih rekorda toplote u ovim oblastima moglo bi biti oboreno tokom tih dana“, rekao je italijanski meteorolog i stručnjak za klimu Giulio Betti.

Italijanska vlada savjetovala je svima u područjima koja su obuhvaćena subotnjim crvenim upozorenjima da izbjegavaju direktnu sunčevu svjetlost između 11:00 i 18:00 sati, te da posebno vode računa o starijim ili ugroženim osobama. Grčka je posljednjih dana imala temperature od 40C i više. Akropolj u Atini, najpopularnija turistička atrakcija u zemlji, zatvoren je tokom najtoplijih sati u petak i subotu.

Na španskim Kanarskim ostrvima, šumski požar koji je izbio na La Palmi u subotu ujutro prisilio je evakuaciju najmanje 2.000 ljudi i do sada je uništio 4.500 hektara zemlje.

Evropski toplotni talas trebalo bi da se proširi na Balkan sljedeće sedmice, iako nekoliko zemalja, poput Srbije i Mađarske, već ima dnevne temperature koje se kreću oko 35C. Periodi intenzivnih vrućina javljaju se unutar prirodnih vremenskih obrazaca, ali globalno postaju sve češći, intenzivniji i traju duže zbog globalnog zagrijavanja.

Prošli mjesec je bio najtopliji jun do sada, prema podacima evropske službe za praćenje klime Copernicus.

Ekstremno vrijeme koje je rezultat globalnog zagrijavanja „nažalost postaje nova normala“, upozorila je Svjetska meteorološka organizacija (WMO).

#Bolonja #CrvenaUzbuna #Firenca #Grčka #Italija #JužnaEvropa #Rim #Sardinija #Španija #VisokeTemperature #Svijet