Članak

MIGRANTI DONIJELI PROBLEME

Nizozemska: Nakon ostavke premijera izbori zakazani za novembar

(Patria) - Nizozemski birači će na prijevremene opšte izbore izaći 22. novembra, objavila je privremena vlada u petak, sedmicu nakon što je četverostranačka koalicija premijera Marka Ruttea dala ostavku zbog neuspjeha da se dogovori o paketu mjera za obuzdavanje migracija.

Glasanje za 150 mjesta u donjem domu parlamenta dat će novu generaciju lidera nakon što su ključni članovi Rutteove četvrte vladajuće koalicije najavili da će napustiti politiku, javlja AP.

Rutte, nizozemski premijer s najdužim stažom, označio je kraj jedne ere kada je u ponedjeljak rekao da će napustiti politiku nakon što se uspostavi nova koalicija nakon izbora.

To je proces koji može potrajati mjesecima pregovora između potencijalnih članova koalicije. Ruttea su slijedili ministar vanjskih poslova Wopke Hoekstra i ministrica finansija Sigrid Kaag, koja je nekada bila potencijalna prva žena premijer Nizozemske. Kaag je ove sedmice rekla da napušta politiku zbog uticaja na njenu porodicu i ponovljenih prijetnji koje je dobijala tokom svog mandata.

#izbori #MarkRutte #Nizozemska #svijet