Članak

FUDBALSKA PRAVILA

Šta će sudija uraditi - priznaje li se autogol nakon ubacivanja sa strane ili prekida?

Često smo svjedoci da kada u fudbalskoj utakmici igrač iz ubacivanja (auta) vrati loptu golmanu i to bude nespremtno, da golmani naprave grešku i omoguće napadačima da postignu gol.

Izvođenje auta u fudbalu

Često smo svjedoci da kada u fudbalskoj utakmici igrač iz ubacivanja (auta) vrati loptu golmanu i to bude nespretno, da golmani naprave grešku i omoguće napadačima da postignu gol.

Jer, ne žele dopustiti da lopta ubačena iza aut linije ode u njihov gol. U brzini je pokušaju degažirati ili zaustaviti, te bivaju sustignuti i nerijetko prime gol.

A jednostavno te “teške” vraćene lopte mogu pustiti i od gola neće biti ništa čak i ako se lopta zakoprca u mreži.

Jer, pravila fudbalske igre kažu da se ni gol ni autogol iz direktnog auta ne priznaju, zbog toga što je u fudbalu prekršaj dati gol rukom, šakom i slično.

Također, pravilo je i da kod izvođenja slobodnog udarca ili bilo kojeg drugog prekida ne možete postići autogol. Odnosno možete, ali on neće biti priznat, kažu pravila fudbalske igre.

“Gol se ne može postići direktno iz ubacivanja u fudbalu. Ako lopta ipak uđe u gol iz ubacivanja, sudija će nastaviti igru ​​udarcem od gola ili kornerom”, navodi se u pravilima.

#AutogolNePriznat #BrzinaIDegažiranje #DirektniAut #FudbalskaUtakmica #GolIzUbacivanja #GolmanovaGreška #NespremtnoVraćanjeLopte #PravilaFudbalskeIgre #SlobodniUdarac #Sport #TeškeVraćeneLopte