Članak

POSLALE SAD

Ukrajina dobila kasetnu municiju i obećala ograničenu upotrebu iste

Ministar odbrane Rusije Sergei Shoigu upozorio je u četvrtak da bi Rusija mogla pribjeći raspoređivanju sličnog oružja

(Patria) - Ukrajina je primila kasetne bombe od Sjedinjenih Američkih Država, municiju zabranjenu u više od 100 zemalja, ali se obavezala da će ih koristiti samo za uklanjanje koncentracije neprijateljskih vojnika, javlja Reuters.


Valeryi Shershen, glasnogovornik Tavrie, odnosno južnog vojnog okruga, potvrdio je najavu svog komandanta da je oružje stiglo sedmicu nakon što su Sjedinjene Države rekle da će ga poslati kao dio sigurnosnog paketa vrijednog 800 miliona dolara.


Ministar odbrane Rusije Sergei Shoigu upozorio je u četvrtak da bi Rusija mogla pribjeći raspoređivanju sličnog oružja ako se suoči s njegovom upotrebom.


Ukrajinski zvaničnici kažu da je njihovo raspoređivanje opravdano s obzirom na rusko miniranje ogromnih površina zemlje koje je zauzela.


„Ovo će dodatno demotivisati ruske okupatorske snage i fundamentalno promijeniti stvari u korist ukrajinskih oružanih snaga“, rekao je Shershen za Radio Liberty koji finansira SAD.


Municija će se, kako je rekao, koristiti striktno u zakonskim okvirima, „samo za deokupaciju naših teritorija. Neće se koristiti na ruskoj teritoriji... Biće korištena samo na područjima gdje su koncentrisane ruske vojne snage, u cilju probijanja neprijateljske odbrane.“


Kasetna municija obično ispušta veliki broj manjih bombi koje mogu ubijati neselektivno na širokom području. One koje ne eksplodiraju predstavljaju opasnost decenijama.


Svaka strana optužuje drugu da koristi kasetne bombe u sukobu koji je pokrenula ruska invazija u februaru 2022. godine. Human Rights Watch kaže da su i Moskva i Kijev koristili kasetnu municiju. Rusija, Ukrajina i SAD nisu potpisale Konvenciju o kasetnoj municiji, koja zabranjuje proizvodnju, skladištenje, upotrebu i transfer oružja.

#KasetneBombe #KoristitiSamoNaPodručjima #MinistarOdbrane #Municija #RadioLiberty #RaspoređivanjeOružja #Rusija #SergeiShoigu #SjedinjeneAmeričkeDržave #Ukrajina #Svijet