Članak

DEMOKRATIJA ILI NE

Izraelski Kneset dao preliminarno odobrenje za nacrt zakona o Vrhovnom sudu

Novim nacrtom nastoji se ograničiti ovlasti Vrhovnog suda

(Patria) - Izraelski parlament dao je preliminarno odobrenje za nacrt zakona koji ograničava neke ovlasti Vrhovnog suda, što je dio ponovnog pokretanja pravosudne reforme premijera Benjamina Netanyahua koja je izazvala duboku političku krizu, javio je Reuters.


Želja Netanyahuove vladajuće koalicije nacionalističkih i vjerskih stranaka da promijeni pravosudni sistem izazvao je proteste bez presedana. Sa 64 od 120 mjesta u Knessetu, Netanyahuova koalicija je osvojila prvi od tri potrebna glasa da bi se novi zakon unio u postojeći zakon, a očekuje se da će se protesti intenzivirati. Dok je parlament zasjedao trajali su protesti.

Novim nacrtom nastoji se ograničiti ovlasti Vrhovnog suda da poništava odluke vlade, ministara i izabranih zvaničnika tako što ih smatra neopravdanim. Sada se vraća komisiji na raspravu i može se izmijeniti prije nego što se donese na konačno glasanje.


Kritičari tvrde da ovaj sudski nadzor pomaže u spriječavanju korupcije i zloupotrebe ovlasti. Zagovornici kažu da će promjena olakšati efikasno upravljanje ograničavanjem sudske intervencije.


„To nije kraj demokratije, to jača demokratiju“, rekao je Netanyahu u video izjavi objavljenoj dok je Knesset raspravljao o zakonu.

„Čak i nakon amandmana, nezavisnost i građanska prava u Izraelu neće biti narušeni ni na koji način. Sud će nastaviti da nadgleda zakonitost vladinih
akcija i imenovanja“, rekao je Netanyahu.

#GrađanskaPrava #IzraelskiParlament #JačanjeDemokratije #NetanyahuovaKoalicija #NezavisnostISudskaNadzor #NoviZakon #OgraničenjeOvlasti #PravosudnaReforma #ProtestiBezPresedana #SudskaIntervencija #svijet