Članak

SAMIT U VILJNUSU

Stoltenberg: Turska će ratificirati ulazak Švedske u NATO

(Patria) - Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg objavio je da će turski parlament uskoro ratificirati pristupanje Švedske NATO-u.

Stoltenberg je bio domaćin današnjeg sastanka turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i premijera Švedske Ulfa Kristerssona uoči sutrašnjeg samita NATO-a u Viljnusu.

Nakon ruske agresije na Ukrajinu Finska i Švedska su zatražile prijem u NATO, a Turska je odbijala ratificirati odluku o pristupanju Švedske. No, čini se da je Stoltenberg uspio osigurati završni korak Turske na tom putu.

Bijela kuća objavila je izjavu predsjednika Joea Bidena.

"Pozdravljam izjavu koju su večeras objavili Turska, Švedska i generalni sekretar NATO-a, uključujući obavezu predsjednika Erdogana da Protokol o pristupanju Švedske dostavi Velikoj narodnoj skupštini Turske na brzu ratifikaciju. Spreman sam da radim sa predsjednikom Erdoganom i Turskom na jačanju odbrane i odvraćanja u euroatlantskom području. Radujem se što ću dočekati premijera Kristerssona i Švedsku kao našeg 32. saveznika u NATO-u. I zahvaljujem generalnom sekretaru Stoltenbergu na njegovom postojanom vodstvu", saopćeno je.

#JensStoltenberg #RecepTayyipErdogan #UlfKristersson #Svijet