Članak

ODRŽALE OKUPLJANJE

Snažna poruka aktivista u Beogradu: Nikada nećemo zaboraviti genocid u Srebrenici

(Patria) - Povodom 28. godišnjice genocida u Srebrenici, Žene u crnom, nevladina organizacija i Fond za humanitarno pravo organizovali su večeras stajanje u crnini i ćutanju na Trgu Republike u Beogradu, od 19:30 do 20:30. Tom prilikom izvedena je i scenska akcija “Nikada nećemo zaboraviti genocid u Srebrenici”.


Kako je saopćeno iz organizacije čije predstavnice svake godine budu u Potočarima, genocid u Srebrenici je najveći ratni zločin nakon Drugog svetskog rata u Evropi.

"Režim S. Miloševića saučesnik je genocida pružanjem ogromne političke, vojne i logističko-finansijske pomoći Vojsci Republike Srpske. I ovom prilikom podsjećamo da je:
- Država Srbija prva i do sada jedina država na svijetu koja je presudom Međunarodnog suda pravde (2007.) proglašena odgovornom za kršenje Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida.
- U Haškom tribunalu je, van svake sumnje, dokazana individualna krivična odgovornost velikog broja pripadnika srpskih oružanih formacija i političkih institucija koje su djelovale u duhu ostvarenja teritorijalnog projekta Velike Srbije, a genocid u Srebrenici je dio tog projekta.
- U Srbiji je na djelu ne samo kontinuitet poricanja, već i državna politika negiranja genocida: država Srbija i dalje štiti ratne zločince jer zna se ko je na vlasti: podstrekači i sljedbenici zločina na čelu sa predsjednikom A. Vučićem. Na sramotu ove države i društva, oni se ponose zločinima počinjenim u naše ime i zato nema pravde za žrtve, procesuiranje ratnih zločina je praktično obustavljeno, a u javnom prostoru preovladava odsustvo saosjećanja sa žrtvama genocida.

- Presuda Haškog tribunala (31.5.2023.) bivšim šefovima Službe državne bezbjednosti Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću potvrdila je direktno učešće srpskog režima u ratnim zločinima u Bosni i Hercegovini. Sramnim prećutkivanjem te presude aktuelni režim još jednom pokazuje potpuni izostanak odgovornosti i dodatno vrijeđa žrtve.

- Murali koji slave ratnog zločinca Ratka Mladića, osuđenog za genocid u Srebrenici i dalje se nalaze širom Srbije. Time se režim potpuno razotkrio - ni do sada nikada nije osuđivao ratne zločince, a sad ih otvoreno podržava i štiti.

I ovom prilikom zahtijevamo:
- Da se prizna genocid u Srebrenici, prvenstveno kao poštovanje dostojanstva žrtava, a ne samo kao jedan od preduslova na putu Srbije ka pristupanju Evropskoj uniji.
- Da predsjednik i svi drugi predstavnici/e države prestanu sa negiranjem genocida i svih drugih ratnih zločina u Bosni i Hercegovini i šire.
- Da se negiranja genocida i svih zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina kvalifikuje kao krivično djelo.
- Da se 11. juli proglasi Danom sjećanja na genocid u Srebrenici.
- Da se uklone murali koji slave ratnog zločinca R. Mladića.
- Da država Srbija odustane od politike izazivanja regionalne nestabilnosti miješanjem u unutrašnja pitanja susjednih država, prije svega Bosne i Hercegovine", saopćeno je.

#Beograd #Fondzahumanitarnopravo #Srbija #Ženeucrnom #Region