Članak

SJEĆANJE NA ŽRTVE GENOCIDA

Bećirović i Murphy pridružili se učesnicima Marša mira

(Patria) – Na dijelu posljednje etape Marša mira učesnicima su se pridružili američki ambasador Michel Murphy i član Predsjedništva BiH Denis Bećirović koji se obratili medijima. Obojica su prije dolaska na Marš mira posjetili Memorijalni centar Srebrenica i odali počast žrtavama koje će 11. jula pronaći konačni smiraj.

Bećirović je kazao da je jako važno čuvati istinu o genocidu nad Bošnjacima Srebrenice i oko Srebrenice.

„I da podržimo sve aktivnosti koje znače jednu kulturu sjećanja. Ona ne postoji zbog osvete već zbog budućnosti u kojoj će se poštovati žrve, ali u kojoj će ljudi biti okrenuti zajedničkoj budućnosti“, kazao je Bećirović.

Ambsador Murphy kazao je da mu je čast i privilegija biti ovdje da bismo se sjetili genocida koji se dogodio u julu 1995. godine.

„Zaista je potrebno puno hrabrosti i snage da biste se nosili sa strašnim sjećanjem na genocid, da biste se nosili sa bolom i gubitkom. Ali je također potrebno dosta hrabrosti i snage da redovno svake godine oni koji učestvuju u Maršu nose poruku mira i pomirenja.

SAD smatraju da je jako važno sjećati se onoga što se događalo, genocida iz 1995. godine da se oda poštovanje samim učesnicima Marša ali ono što je još važnije da bude jasno da SAD jesu uz ljude BiH.

I da podsjećamo vlasti na svim nivoima uključujući i Rs da treba da prihvatimo činjenicu u vezi s onim što se dogodilo ovdje, da podučavamo djecu iz cijelog svijeta o istini šta se dogodilo ovdje. Moramo nastaviti tražiti nestale, istraživati, procesuirati one koje su počinili genocid i da ih pozivamo na odgovornost“, poručio je Murphy.

#Budućnost #Genocid #Hrabrost #MaršMira #Odgovornost #Pomirenje #PorukaMira #Sjećanje #Srebrenica #BiH