Članak

VEČERAS KOMEMORATIVNI SKUP

Zasjedanje Skupštine Kosova počelo minutom šutnje za žrtve genocida u Srebrenici

Predsjednik Skupštine Kosova Glauk Konjuca rekao je da zločini ne stare i da se nada da će počinioci krivičnih djela u Srebrenici biti privedeni pravdi.

Odata počast žrtvama u Srebrenici

(Patria) - Poslanici Skupštine Kosova današnju sjednicu počeli su minutom tišine za žrtve genocida u Srebrenici, koji je počinjen 1995. godine tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Predsjednik Skupštine Kosova Glauk Konjuca rekao je da zločini ne stare i da se nada da će počinioci krivičnih djela u Srebrenici biti privedeni pravdi.

„Genocid i zločini protiv čovječnosti su zločini koji nikada ne zastarijevaju. Zato se uvijek nadamo da će zločinci jednog dana konačno dobiti kaznu koju zaslužuju”, naglasio je Konjufca.

Bahrim Šabani iz bošnjačke koalicije “Vakat” izjavio je da se svakog 11. jula posmrtni ostaci bošnjačkih žrtava genocida u Srebrenici, koji su počinili pripadnici VRS, potpomognuti od tadašnjeg srbijanskog režima, ukapaju u Memorijalnom centru Potočari, u Srebrenici.

Šabani je kazao da dok svijet učestvuje u saučešću i uvijek se sjeti ovog dana, s druge strane počinioci ovog strašnog genocida u srcu Evrope u kome je na svirep način ubijeno 8.372 nevinih i nedužnih Bošnjaka u samo par dana, iz godine u godinu negiraju svoje zločine.

Šabani je podsetio da je Skupština Kosova 7. jula 2021. godine izglasala Rezoluciju o osudi genocida u Srebrenici.

Povodom 28. godišnjice genocida u Srebrenici u Istorijskom institutu Kosova u Prištini večeras će u organizaciji zamjenice premijera Kosova iz redova bošnjačke zajednice Emilije Redžepi biti održan komemorativni skup kome će prisustvovati i premijer Kosova Albin Kurti.

#AlbinKurti #BošnjačkaZajednica #EmilijaRedžepi #GenocidUSrebrenici #KomemorativniSkup #MemorijalniCentarPotočari #PoslaniciSkupštineKosova #PravdaZaŽrtve #RezolucijaOSrebrenici #ZločiniProtivČovječnosti #Region