Članak

ODBRANA OD RUSIJE

Zelenskiy: Ukrajinske snage napreduju na jugu i imaju inicijativu

(Patria) - Ukrajinske trupe nastavile su u nedjelju sa svojom kampanjom za ponovno zauzimanje područja na jugoistoku pod kontrolom Rusije, a predsjednik Volodymyr Zelenskiy je rekao da su snage njegove zemlje „preuzele inicijativu“ nakon ranijeg usporavanja, javio je Reuters.

Ruski izvještaji navode da su teške borbe zahvatile područja izvan istočnog grada Bakhmuta, koje su zauzele ruske plaćeničke snage Wagnera u maju nakon višemjesečnih borbi. Čečenski lider Ramzan Kadyrov rekao je da je jedna od njegovih jedinica raspoređena u tom području.

Opremljena sve sofisticiranijim zapadnim oružjem nakon više od 500 dana rata, Ukrajina je pokrenula očekivanu kontraofanzivu fokusirajući se do sada na zauzimanje grupe sela na jugozapadu. Njene snage također pokušavaju da povrate područja oko Bakhmuta.
Zamjenica ukrajinskog ministra odbrane, Hanna Maliar, pišući na Telegramu, rekla je da
teške borbe bijesne u dvije oblasti na jugoistoku. „Konsolidujemo naše dobitke u tim
oblastima“, napisala je ona. Ruske trupe, kako je rekla, branile su Bakhmut, dok su ukrajinske snage zabilježile „izvjestan napredak“ na južnom krilu grada.

Nije bilo promjena sjeverno od Bakhmuta, a ukrajinske snage su ostale uključene u teške
borbe zapadno od Bakhmuta i blizu Lymana, dalje na sjeveru.

Zelenskiy je dao intervju na američkoj televizijskoj mreži ABC uoči ovosedmičnog samita
NATO-a u Litvaniji, gdje se Kijev nada da će dobiti čvrste naznake kako o budućem članstvu u zapadnom odbrambenom savezu, tako i o garancijama za njegovu sigurnost.
Zelenskiy je priznao da je napredak bio sporiji nego što su on i njegovi generali željeli, ali je rekao da ukrajinske snage drže inicijativu.

„Svi mi želimo to brže jer svaki dan znači nove gubitke Ukrajinaca. Napredujemo. Nismo zaglavili“, rekao je on, napominjući da je vojska prethodnih mjeseci prevazišla „vrstu stagnacije“.

„Svi bismo voljeli da se kontraofanziva završi u kraćem vremenskom periodu. Ali postoji
realnost. Danas je inicijativa na našoj strani“, rekao je.

Velika pažnja posljednjih dana bila je usmjerena na selo Klishchiivka, koje se nalazi na
visovima južno od Bakhmuta. Čečenski lider Kadyrov, pišući na Telegramu, rekao je da je
njegova jedinica Akhmat „u teškom sektoru Bakhmut“. Objavio je snimak komandanta na vrhu oklopnog vozila u blizini sela.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su njegove snage odbile ukrajinsko napredovanje u blizini Bakhmuta, pri čemu su borbe otežane „ne samo svakodnevnim intenzitetom vatre i bitaka, već i topografijom. Linija kontakta prolazi između dva brda“.

#odbrana #Rusija #Ukrajina #VolodimirZelenski #svijet