Članak

TELEFONSKI POZIV

Erdogan i Biden će na samitu NATO-a razgovarati o Švedskoj

Lideri su se dogovorili da se sastanu licem u lice u Vilniusu

Foto TRT

(Patria) - Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan obavio je telefonski razgovor s američkim predsjednikom Joeom Bidenom. Razgovarali su o kandidaturi Švedske za NATO, saopšteno je iz ureda turskog predsjedništva.


Erdogan je rekao Bidenu da je Stockholm poduzeo korake u pravom smjeru kako bi Ankara ratifikovala kandidaturu, pozivajući se na zakon o borbi protiv terorizma, ali da ti koraci nisu bili korisni jer su pristalice Kurdistanske radničke partije (PKK) nastavile s demonstracijama u Švedskoj, prenosi Reuters.


„Lideri su se dogovorili da se sastanu licem u lice u Vilniusu i detaljno razgovaraju o bilateralnim odnosima i regionalnim pitanjima“, također je saopšteno iz Predsjedništva.


Švedska u četvrtak nije uspjela uvjeriti Tursku da ukloni blokadu na putu Stockholma ka članstvu u NATO-u na sastanku na nivou ministara vanjskih poslova, jer je Ankara zatražila dodatne akcije u borbi protiv terorizma.


Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da će sazvati sastanak između Erdogana i švedskog premijera Ulfa Kristerssona u Vilniusu u ponedjeljak.


Dvojica lidera su takođe razgovarali o isporuci borbenih aviona F-16 i statusu Ukrajine u NATO-u, navodi se u saopštenju Predsjedništva.

#JoeBiden #nato #RecepTayyipErdogan #Švedska #svijet