Članak

SUNAK NAKON BIDENOVE ODLUKE

UK obeshrabruje upotrebu kasetnih bombi u Ukrajini

Nastavićemo činiti svoj dio podrške Ukrajini protiv ruske ilegalne i ničim izazvane invazije

Rishi Sunak je ponovio da Ujedinjeno Kraljevstvo „obeshrabruje“ upotrebu kasetnih bombi nakon što su Sjedinjene Američke Države pristale da ih isporuče Ukrajini.

UK je jedna od zemalja koja je zabranila ovo oružje, podsjeća BBC.
U petak je američki predsjednik Joe Biden rekao da je donio „veoma tešku odluku“ da ih isporuči Kijevu. Španija i Kanada, dvije od 123 zemlje koje zabranjuju kasetne bombe, kritikovale su odluku o njihovom slanju, što su također uradile grupe za ljudska prava.

Kasetna municija je metoda raspršivanja velikog broja sićušnih bombi iz rakete, projektila ili artiljerijske granate koje ih raspršuju usred leta na širokom području. Namijenjeni su da detoniraju pri udaru, ali značajan dio njih u početku ne eksplodira, često kada padnu na mokro ili meko tlo. To znači da kasnije mogu eksplodirati i ubiti ili povrijediti ljude.


Obraćajući se novinarima u Selbyju, Yorkshire, Sunak je rekao da je UK „potpisnica konvencije koja zabranjuje proizvodnju ili upotrebu kasetne municije i obeshrabruje njihovu upotrebu“.

„Nastavićemo činiti svoj dio podrške Ukrajini protiv ruske ilegalne i ničim izazvane invazije, ali to smo učinili pružajući teške borbene tenkove i nedavno oružje dugog dometa, i nadamo se da sve zemlje mogu nastaviti podržavati Ukrajinu“, dodao je.

Sunak bi se trebao sastati s Bidenom u Londonu u ponedjeljak, uoči samita NATO-a u litvanskoj prijestolnici Vilniusu u utorak.


Rishi Sunak je pažljivo govorio kada je upitan za njegov odgovor na to da SAD sada daju kasetnu municiju Ukrajini. On nije kritikovao odluku SAD-a, ali je istakao da Konvencija obeshrabruje upotrebu bombi.

#Kanada #KasetneBombe #NATO #RishiSunak #SjedinjeneAmeričkeDržave #Španija #UjedinjenoKraljevstvo #Ukrajina #Svijet