Članak

KULTURA SJEĆANJA

U Mostaru otvorena izložba ilustracija o genocidu u Srebrenici

svi govornici naglasili su važnost razvijanja kulture sjećanja kao bitnog segmenta kulturnog i društvenog života u Bosni i Hercegovini.

Foto: Kulturni centar

(Patria) - U zajedničkoj organizaciji Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” - regionalni odbor Hercegovina, JU Kulturni centar Mostar Sjever i BKC “Alija Izetbegović” Kalesija, sinoć je otvorena izložba ilustracija o genocidu u Srebrenici autora Admira Delića.

Izložba ilustracija postavljena je i otvorena u okviru obilježavanja 28. godišnjice genocida u Srebrenici, a svi govornici naglasili su važnost razvijanja kulture sjećanja kao bitnog segmenta kulturnog i društvenog života u Bosni i Hercegovini.

Na samom početku prisutnoj publici obratili su se direktori nabrojanih kulturnih institucija i organizacija koje su organizovale izložbu - Harun Hasanagić (BZK Preporod - RO Hercegovina), Elvedin Mujan (JU Kulturni centar Mostar Sjever) i Nermin Hodžić (BKC “Alija Izetbegović” Kalesija).

Svi su zajedno istakli zadovoljstvo zbog međusobne saradnje, izrazili zahvalnost autoru, ali i svim građanima koji su posjetili postavku izložbe, koja će i narednih par dana biti u JU Kulturni centar Mostar Sjever.

Izložbu ilustracija otvorio je njen autor - Admir Delić, koji se zahvalio organizatorima na pozivu, prisjetio se svog početka bavljenja crtanjem i ilustriranjem s posebnim akcentom na motive za ilustracije o genocidu u Srebrenici koje ostavljaju upečatljiv trag na širu publiku.

#BiH #genocid #izložba #Mostar #Srebrenica