Članak

PREKOMJERNA UPOTREBA SILE

Komitet UN-a pozvao Francusku da u potpunosti ispita ubistvo tinejdžera Nahela M.

Stručnjaci su također osudili „pljačku i uništavanje privatne i javne imovine, kao i izvještaje o masovnim hapšenjima i pritvaranju demonstranata“.

Foto: Twitter

(Patria) - Komitet Ujedinjenih nacija pozvao je Francusku da osigura da istraga o ubistvu Nahela M., tinejdžera kojeg je policija ubila u blizini Pariza, bude „temeljna i nepristrasna“ i pozvao na zabranu rasnog profilisanja, javio je AFP.

Komitet UN-a za eliminaciju rasne diskriminacije (CERD), sastavljen od 18 nezavisnih stručnjaka, izrazio je zabrinutost zbog rasnog profilisanja i prekomjerne upotrebe sile od strane organa za provođenje zakona.

Stručnjaci su također osudili „pljačku i uništavanje privatne i javne imovine, kao i izvještaje o masovnim hapšenjima i pritvaranju demonstranata“.

Komitet UN-a je rekao da pozdravlja otvaranje istrage o okolnostima koje su dovele do ubistva Nahela M., čija je smrt izazvala erupciju nasilja u Francuskoj.

„Francuska (treba) odmah osigurati da istraga o okolnostima koje su dovele do smrti Nahela M. bude temeljita i nepristrasna... da procesuira navodne počinioce i, ako budu osuđeni, da ih sankcioniše“, navodi se.

Također, pozivaju Francusku da „usvoji zakone koji definišu i zabranjuju rasno profilisanje“. Ponovljena je preporuka da se vlasti pozabave „strukturalnim i sistemskim uzrocima rasne diskriminacije, uključujući i provođenje zakona“.

Komitet UN-a koji prati primjenu Međunarodne konvencije o eliminaciji svih oblika rasne diskriminacije, izrazio je zabrinutost oko slučaja Nahela M. u okviru postupka ranog upozorenja i hitne akcije.

Kažu da su duboko zabrinuti „kontinuiranom praksom rasnog profilisanja u kombinaciji s prekomjernom upotrebom sile od strane službenika za provođenje zakona, posebno policije, protiv pripadnika manjinskih grupa, posebno ljudi afričkog i arapskog porijekla“.

#Francuska #komitet #Svijet #UjedinjeneNacije