Članak

ODRŽAN ŠTRAJK UPOZORENJA

Radnici ViK-a najavljuju generalni štrajk: Prevareni smo, Vlada KS ima rok do 31. jula

Sindikat VIK-a dobio podršku i Koordinacije sindikata.

(Patria) - Radnici sarajevskog kantonalnog javnog komunalnog preduzeća Vodovod i kanalizacija su održali dvosatni štrajk upozorenja. Ukoliko im se ne ispune zahtjevi odnosno da Vlada Kantona Sarajevo izvrši obaveze po osnovu kolektivnog ugovora koji se odnosi na povećanje plate te isplatu regresa, radnici najavljuju da će stupiti u generalni štrajk.

“Postavili smo zahtjeve da se sa junskom platom isplati 200 KM a do 31.7. isplati regres. Znam da će javnost reagovati na povećanje plata od 100-200 KM. NK radnik u ViK-u koji u KS poslije radnika Rada radi najprljavije poslove je bila 780 KM i zbog toga štrajkujemo. Ako se ne ispune naši zahtjevi do 31. jula idemo u generalni štrajk”, rekao je Rasim Ljucević, predsjednik Sindikata VIK-a za N1.

Danas su podršku radnici VIK-a dobili i od Koordinacije sindikata SSS BiH Kantona Sarajevo koji platu primaju iz Budžeta Kantona Sarajevo, Fonda Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo i komunalne privrede Kantona Sarajevo na čelu sa predsjednikom Saudinom Sivrom.

"Koordinacija sindikata je u četvrtak, 06.07.2023. godine imala sastanak na kojem je između ostalog donesena odluka kojom se uprava KJKP Vodovod i kanalizacija Sarajevo poziva da odmah ispoštuje zagarantovana prava radnika, data je puna podrška štrajku upozorenja koji 06.07.2023. godine od 12 do 14 sati provodi Sindikalna organizacija KJKP Vodovod i kanalizacija Sarajevo i izražena je spremnost da u narednom periodu, ukoliko se problem poštivanja kolektivnog ugovora i isplate regresa ne riješi u skorije vrijeme, Koordinacija
sindikata podrži proteste i generalni štrajk koje Sindikalna organizacija KJKP Vodovod i kanalizacija Sarajevo bude eventualno organizirala u narednom periodu.

Na sastanku je data puna podrška Sindikatu radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo po pitanju pregovora o ispravkama/dopunama kolektivnog ugovora i usklađivanju satnice u zdravstvu i pozvani su Ministarstvo zdravstva i Vlada Kantona Sarajevo da što prije okončaju pregovore sa sindikatima u zdravstvu.

Koordinacija sindikata je 06.07.2023. godine putem protokola Kantona uputila dopis i od premijera Kantona Sarajevo očekuje poziv na sastanak koji se treba održati najkasnije do 13.07.2023. godine a na kojem bi se razgovaralo o sporazumu o osnovici za obračun plata u 2024. godini, ispravkama/dopunama kolektivnih ugovora i usklađivanju satnice u zdravstvu te nepoštivanju prava radnika u komunalnoj privredi", saopćeno je iz Koordinacije sindikata.

#BiH #Sarajevo #štrajk #VladaKS