Članak

Kanada prestaje da se oglašava na Facebooku i Instagramu i uvodi zakon da kompanije plaćaju za vijesti

(Patria) - Kanadska savezna vlada rekla je da će povući sve svoje reklame sa Facebooka i Instagrama, javio je BBC.

To prati potez matične kompanije Meta da ograniči sadržaj vijesti za Kanađane nakon što je parlament usvojio zakon koji će primorati tehnološke firme da plaćaju medijima za vijesti.

Kanadski zvaničnici rekli su da se drže zakona i da ih Meta neće „zastrašiti“. Rekli su da su bili u kontaktu s drugim zemljama koje planiraju donijeti slične zakone.

Google je također najavio planove da blokira vijesti u Kanadi kao odgovor na Zakon o online vijestima, poznat kao Bill C-18, kada stupi na snagu za otprilike šest mjeseci. Kanadski zvaničnici su rekli da se nadaju da će uspjeti dogovoriti s Googleovom matičnom kompanijom Alphabet i spriječiti nastavak blokiranja.

„Guglova zabrinutost može biti zadovoljena onim što planiramo da uradimo u (zakonskim) propisima“, rekao je ministar Pablo Rodriguez. Rekao je i da Meta nije na isti način sarađivala s vladom.

„Meta ne razgovara s nama“, rekao je, dodajući da je njihova odluka da blokiraju vijesti za Kanađane „nerazumna i neodgovorna“.

Rodriguez procjenjuje da će odluka Kanade da povuče oglase na Metaine platforme koštati tehnološkog giganta 10 miliona kanadskih dolara (7,54 miliona dolara). Godišnji prihod kompanije Meta u 2022. godini iznosio je 116 milijardi dolara.

Savezna vlada kaže da je zakon neophodan kako bi se novinskim organizacijama koje su u poteškoćama omogućilo da „osiguraju pravičnu nadoknadu“ za vijesti i linkove dijeljene na tehnološkim platformama. Sličan zakon kao i Bill C-18 usvojen je u Australiji 2021. godine, ali je izmijenjen nakon što je Meta nakratko blokirala korisnike u zemlji da dijele ili gledaju vijesti na svojoj platformi.

Premijer Justin Trudeau rekao da vjeruje da je Kanada postala globalni test za zakone poput zakona C-18.

„Ovo je ono što oni žele da urade, da nam budu primjer“, rekao je Trudeau o
tehnološkim gigantima.

„Facebook je odlučio da je Kanada dovoljno mala zemlja da bi mogli odbiti naše zahtjeve“, rekao je.

„Napravili su pogrešan izbor odlučivši da napadnu Kanadu“, dodao je.

Američka demokratska senatorka Amy Klobuchar, koja predvodi zalaganje za sličan zakon u Washingtonu DC, podržala je kanadski zakon.

#svijet #Kanada #Meta #Facebook #Google #Instagram