Članak

CARLES PUIGDEMONT

Sud EU oduzeo imunitet lideru katalonskih separatista i poslaniku u Evropskom parlamentu

(Patria) - Opšti sud Evropske unije u srijedu je oduzeo lideru neuspjelog pokušaja Katalonije za nezavisnost pravni imunitet koji je imao kao član Evropskog parlamenta, dok se suočava sa pravnim procedurama u Španiji, javio je Reuters.

Odluka je udarac za Carlesa Puigdemonta, koji živi u samonametnutom egzilu u Belgiji, jer bi to moglo otvoriti put da na kraju bude izručen Španiji, kao što su španske vlasti tražile u posljednjih šest godina. Pobjegao je iz Španije 2017. godine kako bi izbjegao krivično gonjenje nakon kratkotrajnog proglašenja nezavisnosti koje je navelo Madrid da preuzme direktnu kontrolu nad bogatom regijom.

Sud sa sjedištem u Luksemburgu je u svojoj presudi odbio žalbu koju je uložio Puigdemont i podržao odluku Evropskog parlamenta da ukine imunitet njemu i dvojici drugih katalonskih separatističkih europarlamentaraca, Tonija Comina i Clare Ponsati.
Puigdemont je na Twitteru rekao da će se tri europarlamentarca žaliti Sudu pravde Evropske unije.

„Branićemo naša osnovna prava do kraja“, napisao je.

U januaru je španski Vrhovni sud odustao od optužbi za pobunu protiv Puigdemona nakon što je reformom krivičnog zakona ukinut zločin. Međutim, i dalje se suočava sa optužbama za neposlušnost i pronevjeru, za koje je zaprijećena kazna do osam godina zatvora. Za pobunu je predviđena maksimalna zatvorska kazna od 15 godina.

Sudija Vrhovnog suda Pablo Llarena rekao je da će podnijeti novi zahtjev za izručenje
belgijskim vlastima kako bi se Puigdemont suočio sa suđenjem po blažim optužbama, u
zavisnosti od odluka sudova EU.

Prethodni pokušaji Španije da Puigdemont bude izručen tokom njegovog boravka u
Njemačkoj, Belgiji i Italiji su propali.

Španija je prošle godine izmijenila svoj krivični zakon kako bi uklonila stari zakon o pobuni prema kojem su neki separatistički političari osuđeni na do 13 godina zatvora nakon neuspjelog pokušaja Katalonije za nezavisnost 2017. godine. Premijer Pedro Sanchez kasnije je pomilovao osuđene zbog ovih događaja.

#imunitet #Katalonija #nezavisnost #Španija #svijet