Članak

UDRUŽENJE ŽRTAVA I SVJEDOKA GENOCIDA

Stevandić govori neistinu, nema imuniteta za rušenje ustavnog poretka BiH

Ime Nenada Stevandića se nalazi u mnogim presudama suda iz Haga.

Stevandić se spominje u više haških presuda

(Patria) - Predsjednik Narodne skupštine Republike srpske, Nenad Stevandić, rekao je da narodne poslanike štiti institut imuniteta normiran Ustavom Republike srpske i Poslovnikom NSRs.

Tim povodom, oglasilo se Udruženje žrtava i svjedoka genocida i podsjetilo Stevandića i druge da nadležnosti koje su obuhvaćene imunitetom ne obuhvataju rušenje ustavnog poretka BiH, jer je NSRs u obavezi da podržava taj poredak.

"Imuniteti i zločini zamišljeni u glavama tadašnjih razbijača BiH, Miloševića, Karadžića, Krajišnika, Plavšić, Brđanina i drugih, su ih odveli u Hag. Ime Nenada Stevandića se nalazi u mnogim presudama suda iz Haga. Ratni zločin ne zastarijeva uprkos i unatoč nesposobnom Tužilaštvu u BiH, koje još uvijek ne čita presude suda iz Haga u kojima dominira ime Nenada Stevandića", poručili su iz Udruženja.

Dodaju: "Stevandić se nakon više od 30 godina služi istom retorikom kao i njegov prethodnik, ratni zločinac, Momčilo Krajišnik. Pozivamo Tužilaštvo BiH, ali i bilo kojeg tužioca u Tužilaštvu, koji drži do svog digniteta i svoje profesionalne časti i koji nije pod kontrolom, da pročita presude MKSJ i utvrdi zašto se ime Nenada Stevandića spominje u velikom broju presuda. Mi im se stavljamo na raspolaganje, ako se odluče za taj korak".

#Dignitet #Hag #Imunitet #NenadStevandić #NSRs #Presude #RatniZločin #Tužilaštvo #Ustav #BiH