Članak

INO BIH

Okrugli sto u Foči: Rješavanje pitanja nestalih ključ je za našu budućnost

Apelujem na sve one koji su uključeni u proces da se angažuju maksimalno jer vrijeme nije na našoj strani i da pomognu da porodice nađu svoje najdraže i dobiju barem tu satisfakciju - rekao je Drašković.

(Patria) - Okrugli sto u organizaciji Savjetodavnog odbora Instituta za nestale osobe BiH održan je danas u skupštinskoj sali u Foči o temi "Postignuća i prioriteti u procesu traženja nestalih osoba".

Okruglom stolu prisustvovali su članovi udruženja porodica nestalih osoba, članovi Kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH na čelu sa predsjedavajućim Nikolom Perišićem, Srđan Drašković, predsjednik Skupštine opštine Foča, članovi Savjetodavnog odbora, kao i predstavnici OSA-e BiH.

Također su bili prisutni predstavnici Tužilaštva BiH, Državne agencije za istrage i zaštitu, Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, Međunarodne komisije za nestale osobe, Tužilaštva BiH te Crvenog krsta Federacije BiH i Bosne i Hercegovine ali i vjerskih zajednica, i to Miralem Hodžić iz Medžlisa Islamske zajednice Foča te Darko Đogo, sveštenik pravoslavne crkve u Foči.

Sastanak je otvorio svojim izlaganjem Drašković, koji je najprije pozdravio prisutne, a potom kazao kako je velika nesreća izgubiti nekoga a još veća je kada neko nestane jer do pronalaska njegovih posmrtnih ostataka smiraja za porodicu nema.

- Apelujem na sve one koji su uključeni u proces da se angažuju maksimalno jer vrijeme nije na našoj strani i da pomognu da porodice nađu svoje najdraže i dobiju barem tu satisfakciju - rekao je Drašković.

Na Okruglom stolu su potom prezentovani rezultati rada Instituta za nestale osobe BiH za protekli period te je istaknuto da se u našoj zemlji još uvijek traga za 7.608 osoba.

Od ovog broja, rečeno je, 40 posto osoba se vodi kao nestale na području koje pokriva Područni ured Istočno Sarajevo.

Nikola Perišić, predsjedavajući Kolegija direktora, je istakao da se radi o najtežim slučajevima te su navedene poteškoće sa kojima se Institut suočava u procesu traženja nestalih osoba.



Fokus je stavljen na nedostatak tačnih informacija o lokacijama grobnica u kojima se još uvijek nalaze posmrtni ostaci žrtava za kojima se i dalje traga.

- U proteklih 15 dana smo imali 12 ekshumacija, samo u jednom slučaju smo pronašli posmrtne ostatke iako su informacije bile vrlo pouzdane.

Moram istaći da je ovo jedno prije svega humano pitanje i krajnje je vrijeme i da se naše vlasti i društvo pobrinu za njegovo rješavanje, da se sa vrha pošalje jedna univerzalna poruka kojom bi se ljudi natjerali da progovore kako bi pronašli naše nestale, predali tijela porodicama i ona bila dostojanstveno ukopana.

To je ključno za našu budućnost, a na to nas obavezuje i Zakon o nestalim osobama u kojem stoji da porodice imaju pravo da znaju šta se dogodilo njihovim najmilijima - kazao je Perišić i dodao da Institut ulazi u nove projekte uz pomoć kojih se očekuje unapređenje samog procesa.

Istaknuto je i da je od ključnog značaja rješavanje pitanja pogrešnih identifikacija klasičnom metodom te je apelovano da porodice onih koji su identifikovali svoje najmilije na taj način da daju krv kako bi se takve identifikacije provjerile i otklonile eventualne greške.

Porodice nestalih osoba su tokom diskusije u više navrata istakle da je sve manje vremena za njih i da sve teže podnose riječ „nema“.

Nakon diskusije usvojeno je nekoliko zaključaka, a jednim od njih je jasno zatraženo od institucija da rješavanje pitanja nestalih bude prvi prioritet u našoj zemlji.

Također je zatraženo od udruženja porodica nestalih osoba da intenziviraju aktivnosti u prikupljanju referentnih uzoraka krvi od porodica žrtava koje su identifikovane klasičnom metodom kako bi se provjerili tako utvrđeni identiteti i ispravile eventualne greške.

Jednim od zaključaka zatraženo je i da vjerski službenici u našoj zemlji govore o nestalim u svojoj vjerskoj zajednici i apeluju na sve one koji imaju neke informacije o grobnicama da o tome progovore.

#Foča #InstitutZaNestaleBiH #nestali #BiH