Članak

Početak velike političke karijere: Prva dama i prvi gospodin

„Politika iz ženskog ugla“, tema je javne tribine na kojoj će u Konjicu 6. maja govoriti, ni manje ni više, nego Sebija Izetbegović, direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, piše Patria.

Piše Amina Čorbo-Zećo

„Politika iz ženskog ugla“, tema je javne tribine na kojoj će u Konjicu 6. maja govoriti, ni manje ni više, nego Sebija Izetbegović, direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Svakako da je dr. Izetbegović kompetentna da govori o ovoj temi kao jedna iskusna dugogodišnja „parlamentarka, ministrica, savjetnica...“ Prošla je sve nivoe vlasti, a priča se da bi mogla sjesti i u stolicu Predsjedništva BiH kao prava nasljednica svog muža Bakira s obzirom da on više nema pravo kandidature!?

Vjerovatno bi dr. Izetbegović mogla govoriti kako je biti ministrica zdravstva pored žive kantonalne ministrice Zilhe Ademaj i „politike iz ženskog ugla“. Kako je kad  ti na noge dođu šefovi klubova Parlamenta Federacije, a onda im ti izdiktiraš želje, jer oni želja nemaju pa time ni strategije da vladaju.    

I sve što ste gore pročitali nije izmišljena priča, već stvarnost bh. društva i politike. Šta će to generalna direktorica KCUS-a pričati o politici iz ženskog ugla još nije poznato, ali je svakako porazno za partiju na čijem je čelu njen muž, jer pored toliko članica SDA i iskusnih političarki, dr. Izetbegović držat će predavanje građankama Konjica.

Uz nju predavanje će održati i Melika Mahmutbegović, potpredsjednica FBiH i Senija Bubić, v.d. izvršne direktorice Razvojne banke, a koja uopće ne bi smjela imati više stranačku ulogu jer je u sukobu interesa... Možda joj iskusna politička djelatnica dr. Izetbegović zabrani učešće zbog sukoba interesa.

Na plakatima je dr. Izetbegović prva, kao najiskusnija iz redova žena SDA!? Političke karijere inače počinju neprimjetno. Izdaleka, da se primjeti, ali da ne bude očigledno. Ovoj zemlji i bošnjačkom narodu trebaju prva dama, a ne samo prvi gospodin.

Mnogi će se pitati: Zašto Konjic? Možda zbog Neretve, jer valja nama preko rijeke.

Paralele postoje. Na tim se prostorima odigrala čuvena bitka za ranjenike. A ko će ako ne doktorice Sebija, Melika... I tada su ranjenici liječeni bez lijekova, bez tendera i apoteke „Dina“.        

Je li u pitanju početak istinske, reći ćemo, velike političke karijere. Takvo što se nije moglo dogoditi u Sarajevu, koje je inače loše raspoloženo prema direktorici Sebiji, jer je sa puno opozicije, kao i svaki veliki grad. Ali je zato krenulo iz okoline glavnog grada. Sa običnim ženskim pitanjem u politici. I to iz Konjica.

Danas sutra bi se moglo pričati da je početak velike političke karijere počeo iznenadnim i ofanzivnim konjičkim skokom.

#BiH