Članak

Politika jača od volje naroda, počela izgradnja mini hidrocentrala u Kruščici kod Viteza

Podsjećamo, nekoliko stotina mještana Mjesne zajednice Krušćica u općini Vitez ranije su blokirali put mašinama koje su na rijeci Krušćici trebale započeti radove na izgradnji dvije mini hidrocentrale

Uprkos protivljenju mještana jutros je u Krušćici kod Viteza počela izgradnja mini hidrocentrale, javlja agencija Patria.

Podsjećamo, nekoliko stotina mještana Mjesne zajednice Krušćica u općini Vitez ranije su blokirali put mašinama koje su na rijeci Krušćici trebale započeti radove na izgradnji dvije mini hidrocentrale, nakon čega je policija privela i kaznila nekoliko mještana zbog, kako su naveli, narušavanje javnog reda i mira.

Najmanje desetak žena iz ovog sela, među kojima su bile i trudnice su povrijeđene nakon što su ih pripadnici specijalne policije MUP-a SBK  nasilno sklonili sa protesta.

Mještani Krušćice se pribojavaju da će zbog izgradnje mini hidrocentrale ostati bez pitke vode, kao i bez prirodnog bisera. Izgradnjom mini hidrocentrale bit će ugroženo i vodosnabdijevanje Zenice.

Portal Vijesti.ba ranije je objavio da postoje ozbiljne indicije da iza gradnje mini hidrocentrala na rijeci Krušćici stoji direktor Razvojne banke FBiH Salko Selman.

Direktor sarajevske firme Higracon koja gradi ove mini hidrocentrale na Krušćici je Armin Hadžialić. Hadžialić je, piše portal Vijesti.ba, pozivajući se na visokoobaviješteni izvor, brat Sabahudina Hadžialića, koji je bio Selmanov savjetnik u vrijeme dok je Selman bio premijer SBK. Selmanova porodica već ima iskustvo u mini hidrocentralama. Ime direktora Razvojne banke Selmana već se u medijima dovodilo u vezu sa nezakonitim radnjama.

Mještani Krušćice su ranije rekli za Patriju da su pokušali zaustaviti uništavanje rijeke, ali da su specijalci razbili mirne proteste, te da broj specijalaca koji su došli ukloniti mirne mještane govori da iza cijelog projekta stoji najveći političkih vrh SDA.

Četvorica mještana Krušćice kažnjeni su ukupno sa 1.200 KM kazne zbog protivljenja gradnje mini hidrocentrala, piše Patria.

 

#BiH