Članak

Mostar osvanuo oblijepljen plakatima "Ima Veleža, ima Starog mosta"

Na Starom mostu, simbolu grada i Hercegovine, postavljen je transparent na kojem piše „Izronio je stari za one što ga vole“.

MOSTAR, (Patria) - Mostar je jutros osvanuo oblijepljen plakatima na kojima piše „Ima Veleža, ima Starog mosta, nestale su ustaše k'o i Herceg-Bosna“.

Na Starom mostu, simbolu grada i Hercegovine, postavljen je transparent na kojem piše „Izronio je stari za one što ga vole“.

Pogođen tenkovskim granatama Hrvatskog vijeća odbrane, 9 novembra 1993. godine srušen je mostarski Stari most, remek-djelo osmanske arhitekture na Balkanu i jedan od najvrijednijih kulturno-historijskih spomenika u svijetu.

S njim je srušena i cijela stara jezgra Starog grada među kojima je nekoliko monumentalnih džamija, medresa i jedini hamam.

Nakon višednevnog granatiranja sa uzvišenja Planinica i Stotina iznad Mostara, jedinice Hrvatskog vijeća odbrane i Hrvatske vojske, Stari most su srušile 9. novembra 1993., tačno u 10:16. 

Podsjećamo, Haški sud danas će izreći pravomoćnu presudu Jadranku Prliću i još pet čelnika nekadašnje tzv. Herceg-Bosne.

Prvostepenom presudom, izrečenom 2013. godine, Tribunal je Prlića, ratnog premijera samoproglašene Hrvatske Republike Herceg-Bosne (HRHB), osudio na 25 godina zatvora, dok su ministar odbrane HRHB-a Bruno Stojić, načelnik Glavnog štaba Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Slobodan Praljak i zamjenik komandanta HVO-a Milivoje Petković dobili po 20 godina zatvora.

Zatvorska kazna u trajanju 16 godina izrečena je komandantu Vojne policije HVO-a Valentinu Ćoriću, dok je predsjednik Komisije za razmjenu zarobljenika HRHR-a Berislav Pušić osuđen na deset godina zatvora. Na prvostepenu presudu svi su uložili žalbe.

#BiH