Članak

„Priče sa livade“ o spoznaji vlastite sposobnosti

U okviru udruženja „Život sa Down sindromom“ nastao je Klub malih glumaca koji je u preteklom periodu realizirao višemjesečne kreativne radionice, edukativnog karaktera, u kojima su učestvovala djeca

U okviru udruženja „Život sa Down sindromom“ nastao je Klub malih glumaca koji je u preteklom periodu realizirao višemjesečne kreativne radionice, edukativnog karaktera, u kojima su učestvovala djeca iz osnovnih i srednjih škola Kantona Sarajevo.

Tako je višemjesečni rad rezultirao  predstavom  „Priče sa livade“ pod vodstvom glumice Alene Džebo i balerine Jovane Milosavljević. Predstava prikazuje  stvaralački proces, metodom interaktivnosti, u kojem  svaki sudionik spoznaje i iskazuje svoje sposobnosti. Sudionici se timskim  radom potvrđuju individualno noseći u sebi obilježja likova. Cvjetovi, leptiri, ptice, kroz plesne elemente na sceni,  pokazuju nam  pravedniji svijet.

Inače, Klub malih glumaca uspostavljen je kroz projekat „Inkluzija je ključ do samostalnosti“ koji je podržala Holandska ambasada u BiH.

- Kroz Klub malih glumaca želi se ukazati na potrebu i pravo djece i mladih s Down sindromom na aktivno učešće u kulturnom životu zajednice na ravnopravnoj osnovi, u interakciji sa vršnjacima. Na ovaj način djeca i mladi uče jedni od drugih, pri čemu se akcenat stavlja na vršnjačku podršku. Poruka da je inkluzija društvena vrijednost i da svakoj osobi treba dati priliku  dobija na svojoj snazi samo ako je izgovaramo svi – navode iz Udruženja.

Izvedbi predstave prisustvovat će holandski ambsador Jurriaan Kraak, kao i Sevdija Kujović, predsjednica Udruženja „Život sa Down sindromom“. Premijera predstave „Priče sa livade“ održat će se u utorak 03.06.2014. godine u Sarajevskom ratnom teatru „SARTR“u ulici Gabelina 16 sa početkom u 19h.

 

#Lifemagazin