Članak

MUP FBiH dobio mišljenje s rezervom: Za ugovore o djelu izdvojena 131.000 KM

Ured za revizije institucija FBiH objavilo je revizorski izvještaj za 2013. godinu za Ministarstvo unutrašnjih poslova FBiH u kojem je ovo ministrastvo dobilo mišljenje s rezervom, piše NAP.

Ured za revizije institucija FBiH objavio je revizorski izvještaj za 2013. godinu za Ministarstvo unutrašnjih poslova FBiH, na čijem je čelu ministar Predrag Kuretš, u kojem je ovo ministrastvo dobilo mišljenje s rezervom, piše novinska agencija Patria.

U izvještaju se navodi nekoliko tačaka o poslovanju za koje revizori nisu mogli utvrditi da je urađeno na najbolji način. Između ostalog revizori kažu da ne može potvrditi da je izbor dobavljača i zaključivanje Ugovora o nabavci softvera i hardvera za sistem Matičnog registra Jedinstvenog centralnog registra FBiH sa „Österreichische Staatsdruckerei GmbH“ (OeSD) iz Beča, u vrijednosti 2.155.000 KM, provedeno na transparentan način, da je izabran najbolji i najpovoljniji ponuđač, odnosno da je postignuta najbolja vrijednost za uložena budžetska sredstva.

- Nabavka je provedena bez primjene Zakona o javnim nabavkama BiH, a nije prezentirana relevantna dokumentacija na osnovu koje bi se moglo potvrditi da je izbor izvršen na osnovu prethodnog izvršenog ispitivanja tržišta i utvrđenih kriterija – stoji u izvještaju.

Dalje stoji i da se ne može potvrditi opravdanost zaključivanja ugovora sa JP „Službeni list BiH“ za štampanje i distribuciju matičnih knjiga, obrazaca izvoda iz matičnih knjiga i uvjerenja o državljanstvu i vjenčanih listova, obzirom da je najveći dio poslova iz zaključenih ugovora trebao biti obavljen od strane Ministarstva i da je prenos obavljanja navedenih poslova na JP „Službeni list BiH“ proizveo dodatna budžetska izdvajanja.

- U skladu sa Ugovorom izvršena je uplata avansa u decembru 2012. godine u iznosu od 300.000 KM, a isporuka je umjesto u januaru izvršena u junu 2013. godine. Takođe, ne može se u potpunosti potvrditi opravdanost priznate razlike u korist JP „Službeni list BiH“ između nabavne vrijednosti od dobavljača i prodajne vrijednosti Ministarstvu u iznosu od 224.340 KM sa PDV-om, obzirom da se iz prezentirane dokumentacije nije mogla u potpunosti potvrditi opravdanost priznavanja navedenog troška – kaže se u izvještaju.

 Inače, u fiskalnoj 2013. godini sa spoljnim saradnicima su zaključena 143 ugovora o djelu, od kojih se veliki broj odnosi na duži period (tri i šest mjeseci). Izdaci po osnovu ugovora o djelu iskazani su u iznosu od 131.000 KM, a prethodne godine u iznosu od 130.583 KM.

- Ne možemo potvrditi da su poduzete adekvatne aktivnosti u cilju smanjenja izdataka po navedenom osnovu i preispitivanja opravdanosti zaključivanja ugovora o djelu, obzirom da su isti zaključivani i za poslove iz nadležnosti Ministarstva, odnosno poslove koji su sistematizovani Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji – naveli su revizori.

Ministarstvo unutrašnjih poslova FBiH bilo je izdašno i kada je riječ o komisijama, pa tako izdaci za rad komisija iskazani su u iznosu od 116.462 KM, što je manje za 13.314 KM u odnosu na prethodnu godinu.

- Međutim, ne može se potvrditi da su poduzete adekvatne aktivnosti kako bi se preispitala opravdanost formiranja velikog broja radnih tijela za koje članovi radnih tijela ostvaruju pravo na naknadu, u cilju smanjenja izdataka po navedenom osnovu, a posebno uzimajući u obzir što su navedeni poslovi iz nadležnosti Ministarstva i u koje su u najvećem broju slučajeva imenovani zaposlenici Ministarstva – stoji u izvještaju.

#BiH