Članak

Enver Mujezinović - iz sjene "Pogorelice" u saradnju s Vašingtonom!

Delegacija bh. namjenske industrije boravi ovih dana u SAD, a predvodi je pomoćnik direktora Federalne direkcije za namjensku industriju Enver Mujezinović, javlja bh. novinska agencija Patria (NAP).

Delegacija bh. namjenske industrije boravi ovih dana u Sjedinjenim Američkim Državama, a predvodi je pomoćnik direktora Federalne direkcije za namjensku industriju Enver Mujezinović, javlja bh. novinska agencija Patria (NAP).

Odlazak ove delegacije u Vašington i razgovori sa visokim američkim dužnosnicima vrlo važan su, kako saznajemo, signal podrške naporima ove industrije i dijela federalnih vlasti da se potencijal bh. namjenske proizvodnje mnogo bolje iskoristi.

Istovremeno, ova posjeta je, na poziv iz SAD, i rezolutan odgovor medijskoj kampanji protiv bh. namjenske industrije, koja se u dijelu bh. medija vodila, a za račun pojedinaca koji su u svemu tražili vlastitu korist.

Naime, prije nekoliko mjeseci, Vlada FBiH je potpisala memorandum o razumjevanju sa uglednom američkom kompanijom „Howell Machine“, a vezi sa njihovim mogućim investiranjem u bh. industriju. Amerikanci su pokazali snažnu volju i spremnost, no medijski izvještaji i neargumentirane optužbe na njihov račun su, kako saznaje Patria, usporili provođenje njihovih namjera za investiranje.

No, aktivnosti su nastavljene i sada Mujezinović, zajedno sa predstavnicima kompanija nastavlja razgovore u SAD.

Istovremeno, odlazak Mujezinovića u SAD, te njegovi kontakti sa visokim zvaničnicima te zemlje imaju i personalni značaj, jer skida nametnutu hipoteku zbog afere Pogorelica u kojoj je Mujezinović bio jedan od optuženi.

Tada su bivšim visokim funkcionerima sigurnosnog aparata BiH podmetnute optužbe za formiranje nekakvog terorističkog kampa. Ali, svi optuženi, osim Mujezinovića, Irfan Ljevaković, Bakir Alispahić, Ejub Ikić i Edham Veladžić su oslobođeni svih optužbi od strane Vrhovnog suda, no i nakon toga su se u medijima i političkim obračunima povlačile te lažne optužbe.

No, Mujezinovićevim odlaskom u SAD na čelu bh. delegacije, na izvjestan način iz Vašingtona ja jasno poručeno šta misle o tim optužbama i aktuelnoj kampanji protiv namjenske industrije, prenosi NAP.

#BiH