Članak

Delegacija EU: Bilo bi šteta da u ovoj situaciji kasne donacije za BiH

Delegacija EU u BiH i Ured specijalnog predstavnika EU poziva vlasti BiH na hitno usvajanje Prijedloga zakona za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma kao i amandmane na Krivični zakon, re

Delegacija EU u BiH i Ured specijalnog predstavnika EU poziva vlasti BiH na hitno usvajanje Prijedloga zakona za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma kao i amandmane na Krivični zakon, koji će sadržavati preporuke Moneyvala i poboljšati sistem protiv pranja novca, izjavio je za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) Endi Mekgafi, portparol Delegacije EU u Sarajevu.  

Prijedlog zakona koji je u proceduri je, kako navodi, harmoniziran sa vodećim međunarodnim instrumentima iz ove oblasti, naročito sa Preporukama 40+9 Radne grupe za finansijsku akciju (FATF), dvije relevantne konvencije Vijeća Evrope i Trećom direktivom EU.

- U vrijeme velikih finansijskih potreba i kada velike količine donacija treba da budu poslate putem međunarodnog bankovnog sistema, bilo bi šteta da nastanu komplikacije sa slanjem novca u ili iz Bosne i Hercegovine - kaže Mekgafi.

Delegacija Evropske unije i Ured specijalnog predstavnika EU u BiH još jednom ističe potrebu da hitno budu usvojeni Zakon za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma i amandmani na Krivični zakon, dodao je Mekgafi za Patriu.

 

#BiH