Sarajlije uživaju u raskošnoj ponudi Drugog Foodini festa – jedinstvenog festivala hrane u poslovnoj zgradi UNITIC-a koji je otvoren u utorak ujutro, a na kojem vrhunski majstori kuhinje iz BiH i inostranstva jela pripremaju na licu mjesta, piše bh. novinska agencija Patria.
Čini se da je posjetiteljima najzanimljiviji štand Indonezije, gdje se pripremaju tradicionalna jela ove zemlje „nasi goreng“ i „murtabak“ ali i štand sa zastavom Francuske, gdje kuhari pripremaju tradicionalna jela ove zemlje.
Posjetiteljima se na Drugom Foodini festivalu hrane predstavilo više od 20 izlagača. Iz direkcije festivala kažu da je izlagača mnogo više nego je to bilo na proteklom festivalu, a znatno je povećan i broj posjetitelja.
- Cilj nam je obogatiti gastro ponudu Sarajeva, i mislim da smo u tome uspjeli – navode iz direkcije.
Osim internacionalne kuhinje, posjetitelji imaju priliku probati zenički čimbur i palačinke iz Gastro - Provincije u pozadini.
Vegansku kuhinju predstavio je Saša Obućina, vlasnik i šef restorana Karuzo, dok je za super hranu zadužen restoran Superfood koji pravi supu od crvene leće i mrkve te krušku u čokoladi, dok proljeće najavljuju sa raznim vrstama smothies-a.
Izlagači na Drugom Foodini festivalu su: Restoran Karuzo (Sarajevo), Restoran Superfood (Sarajevo), Brew pub (Sarajevo), Cafe Restoran Boulevard (Sarajevo), Ambasada Republike Francuske, Ambasada Indonezije, Gusto e Sapore (Tuzla), Natura Food (Bijeljina), Vinarija Zadro (Domanovići), Vinarija Vučić (Čitluk), Tanjir.ba (Tuzla), Dobrekalorije.ba (Sarajevo), Plantago (Sarajevo), Bosniatelle domaća pasta (Sarajevo), Mljekara Livno, Kotanyi, Indo-Mie, Udruženje kuhara u BiH, Hausbrandt Espresso (Trst), Prima kafa (Sarajevo) i Masha Muffins (Visoko).
Partneri festivala su Udruženje kuhara BiH, Gastro – Provincija u pozadini, Inside by Ećo i Hausbrandt Espresso.