Članak

Kriminal počinje na banderama, završava u državnim preduzećima

Nekoliko dana pred izbore u BiH 7. oktobra Sarajevom dominiraju predizborni plakati SDA.

Piše A. Aljović

Bivši premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković izjavio je nedavno da mu je Izetbegović zamjerio jer je u nekom javnom nastupu rekao da mu je narod preči do stranke.

„To da ti je narod preči od stranke neće donijeti ništa dobro ni stranci ni tebi“, rekao je Izetbegović.

Nije to prvi put da najviši SDA-ovi kadrovi građane Bosne i Hercegovine, a prevashodno građane Bošnjake dijele na „naše“ i „njihove“. Navodno, nezvanično, ali vrlo izvjesno da je jedan od komentara na najvišim stranačkim organima SDA nedavno bio da iz zemlje odlaze mladi, ali da ne odlaze „naši“.

SDA zaista djeluje kao neka vrsta zatvorene zajednice, koja se mnogo i ne osvrće na vanjske zakone. Ili si sa nama ili si protiv nas.

Nekoliko dana pred izbore u BiH 7. oktobra Sarajevom dominiraju predizborni plakati SDA. Iako Izborni zakon Bosne i Hercegovine "zabranjuje isticanje političkih oglasa na javnim putevima i javnim površinama, osim na mjestima predviđenim za plakatiranje i oglašavanje", SDA kandidati, baš dominantno iz te partije, vise sa bandera za rasvjetu, sa stubova za električnu energiju, vise sa nadvožnjaka, vulkanizerskih prodavnica, vise sa second handova

Iz Centralne izborne komisije BiH objašnjavaju da odluke o isticanju političkih plakata donosi lokalna zajednica, ali to nikako ne mogu biti mostovi, nadvožnjaci, parkovska stabla, zgrade javnih institucija ili drugi javni objekti.

U Vogošći su, primjerice, predizborni plakati aktualnog federalnog ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čampare polijepljeni ni manje ni više nego na poleđini saobraćajnih znakova! Može se reći da se u ovom slučaju radi o kriminalno-koruptivnom djelu. Kriminalno jer ministar Čampara stavljajući vlastiti plakat na saobraćajni znak krši državni Pravilnik o saobraćajnim znakovima. Prema članu 3. tog pravilnika „na saobraćajni znak nije dozvoljeno ispisivati sadržaje koji nisu u funkciji ceste.“ Čamparin lik i funkciju ceste teško je dovesti u bilo kakvu vezu. Radnja je istovremeno koruptivna jer općinski načelnik i Čamparin stranački kolega Edin Smajić nije poduzeo ništa da nepropisno istaknuti plakati budu uklonjeni.

Predizborni plakat potpredsjednika SDA Asima Sarajlića visi, između ostalog, i sa nadvožnjaka na Kobiljoj glavi, a dr. Sebije Izetbegović, naprimjer, sa krova jedne sportske kladionice u centru Vogošće. Iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove ističu općinu Centar i Vogošća kao općine sa najviše nepropisno postavljenih izbornih plakata. Dobrim dijelom oskrnavljena je i Ilidža.

Za veći dio kandidata SDA može se reći da kriminal počinju na banderama, završavaju ga u državnim preduzećima i javnim institucijama.

#BiH