Članak

Prijatelji BiH: Država i političke stranke trebaju javno osuditi nasilje u Gazi

Udruženje ‘Prijatelji BH’ traži od državnih institucija i političkih stranaka u BiH da jasno osude nasilje izraelskih vojnih snaga i pridruže se diplomatskim inicijativama za prekid vatre, saopćeno je

Udruženje ‘Prijatelji BH’ traži od državnih institucija i političkih stranaka u BiH da jasno osude nasilje izraelskih vojnih snaga nad nedužnim civilnim stanovništvom u Gazi i pridruže se diplomatskim inicijativama za prekid vatre i zaustavljanje sukoba, saopćeno je, prenosi bh. novinska agencija Patria (NAP).

- Masovni gubitak života nedužnih civila u Gazi (kako izvještava New York Times, više od 1.200 izgubljenih života u Gazi na 29. juli 2014), uključujući ogroman broj djece, i više od 170,000 osoba koje su do sada ostale bez krova nad glavom – konsekvence su vojne kampanje koje demokratski svijet ne može i ne smije ignorisati - navode članovi ovog uglednog bh. udruženja koje okuplja patriote. 

Kao simbol stradanja na evropskom tlu, Bosna i Hercegovina je, navode oni, razvila posebnu empatiju za stradanja nedužnog stanovništva bilo gdje u svijetu.

- Udruženje ‘Prijatelji BH’ vjeruje da postoji rješenje za svaki konflikt i utoliko javno podržava sve mirovne inicijative koje pozivaju na prekid sukoba kako bi se zaustavio masovni gubitak života i opšta uzurpacija života koju će osjetiti i buduće generacije. Udruženje „Prijatelji BH“ u svom kapacitetu daje punu podršku mirovnim inicijativama i apelima za prekid vatre, zbrinjavanje ugroženog stanovništva i nalaženje rješenja za izraelsko – palestinsko pitanje - zaključuju u saopćenju, prenosi NAP. 

#BiH