Članak

Vijeće ministara BiH čeka Nezavisni odbor, koji neće zasjedati ni za mjesec

Vijeće ministara BiH na današnjoj sjednici primilo je k znanju Informaciju Ministarstva sigurnosti o poduzetim aktivnostima za provedbu istrage protiv Gorana Zubca.

Vijeće ministara BiH na današnjoj sjednici primilo je k znanju Informaciju Ministarstva sigurnosti o poduzetim aktivnostima po dostavljenoj naredbi Tužilaštva Bosne i Hercegovine za provedbu istrage protiv  Gorana Zubca, direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), piše novinska agencija Patria.

Ali osim toga ništa konkretnije nije poduzeto, jer je zaključeno da će se Vijeće ministara BiH o ovom pitanju izjasniti nakon što svoj stav utvrdi nadležna institucija BiH, odnosno Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine BiH.

-    Vijeće ministara se također upoznalo s Informacijom SIPA-e o postupanju Tužiteljstva Bosne i Hercegovine i Ministarstva sigurnosti u svezi s oduzimanjem pristupa tajnim podatcima direktoru Državne agencije za istrage i zaštitu. Vijeće ministara BiH dostavit će ovaj zaključak Nezavisnom odboru Parlamentarne skupštine BiH – saopćeno je iz Vijeća ministara.

Ali, sada je već izvjesno da Nezavisni odbor neće zasjedati u narednih mjesec dana, zbog kolektivnog godišnjeg odmora, jer neće zasjedati niti Ustavnopravna komisija kojoj su članovi Nezavisnog odbora poslali zakone na autentična tumačenja, jer ih različito tumače.

Podsjećamo da se najviše raspravlja o tome da li je Zubac policijski službenik, kojeg tretira Zakon o policijskim službenicima. Žiko Krunić, predsjedavajući Nezavisnog odbora tvrdi da je Zubac rukovodilac i da se taj zakon ne može primijeniti na Zubca, a Enes Obralija, zamjenik predsjedavajućeg Nezavisnog odbora tvrdi drugačije.

Za sada je sigurno da će do izbora, Zubac ostati na mjestu direktora SIPA-e, uprkos činjenici da će vrlo brzo na optuženičku klupu, čim Sud BiH zakaže ročište o izjašnjenju o krivnji.

 

#BiH