Članak

Otkrivanje Spomen obilježja za 23 ubijena Bošnjaka u „Živom štitu“

Prije 21 godinu, pripadnici Hrvatskog vijeća odbrane odveli su 54 prozorska Bošnjaka iz logora u Srednjoj školi na područje Crni vrh, povezali ih žicom u „Živi štit“ krečući se preko Makljena prema po

Prije 21 godinu, pripadnici Hrvatskog vijeća odbrane odveli su 54 prozorska Bošnjaka iz logora u Srednjoj školi na područje Crni vrh, povezali ih žicom u „Živi štit“ krečući se preko Makljena prema položaju pripadnika Armije BiH. Ubijena su 23 Bošnjaka, a ostali su se uspjeli osloboditi bijegom u šumu, piše bh. novinska agencija Patria.

Do danas, za ovaj zločin niko nije odgovarao, a u podne će na mjestu stradanja biti otkriveno  Spomen obilježje u znak sjećanja na ubijene Bošnjake.

Udruženje logoraša Prozor, zajedno sa Udruženjem porodica šehida Prozor i Savezom logoraša u BiH obilježava godišnjicu stradanja logoraša Općine Prozor. Kolona je krenula prema stratištu Crni vrh, a u 12:00 sati prisutnima će se obratiti predstavnici udruženja i Saveza logoraša, te predstavnici porodica ubijenih i nestalih logoraša. Planiran je i prigodan vjerski program.  

#BiH