Članak

Ročište u procesu protiv Zubca kasni zbog godišnjih odmora

Ročište za izjašnjenje o krivici Gorana Zubca, direktora SIPA-e nije zakazano, najvjerovatnije, zbog godišnjih odmora, izjavila je za NAP Meddžida Kreso, predsjednica Suda BiH.

Ročište za izjašnjenje o krivici Gorana Zubca, direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) nije još uvijek zakazano, najvjerovatnije, jer je veliki broj sudija na godišnjem odmoru, izjavila je danas za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) Meddžida Kreso, predsjednica Suda Bosne i Hercegovine.

- Vjerujte da je to najprije razlog. Ne znam da ima neki drugi razlog. Veliki je broj radnika i sudija na godišnjem odmoru i to treba razumjeti – kazala nam je Kreso.

Zubac je nakon potvrđivanja optužnice prije nekoliko sedmica trebao već iamti zakazano ročište za izjašnjenje o krivici po optužbama za zloupotrebu položaja i nesavjestan rad u službi.

On je optužen, jer nije postupio po zakonu u slučaju terorističkog napada na Predsjedništvo BiH 7. februara, kada je ono i zapaljeno. Dvije osobe su ranije uhapšene i puštene zbog paljenja zgrade, ali se i dalje protiv njih vodi istraga za terorizam. S druge strane, podignuta optužnica protiv Zubca je potvrđena i pravosnažna i očekuje se početak suđenja. Kreso za Patriu nije mogla precizirati, iz navedenih razloga kada će suđenje direktoru SIPA-e početi. 

#BiH